Chudnutie pôstom – ani prerušovaný pôst nie je zárukou chudnutia

Prerušovaný pôst alebo intermittent fasting typu 16/8 je hitom posledných rokov v oblasti stravovania. Mnohí ho praktizujú ako súčasť ich životného štýlu, pretože im vyhovuje režim príjmu stravy a hladovania, ktorý ponúka. Najčastejšie sa však k nemu ľudia obracajú s nádejou, že pomocou neho schudnú.

Ako som sa zoznámila s IF 16/8

Keďže stravovanie je moje hobby, poznala som aj iné modely prerušovaného pôstu. Slovo PÔST ma však vždy akosi iritovalo. Možno preto, že nenávidím byť hladná a bála som sa, že práve hladom budem trpieť pri všetkých diétach. Verím, že v týchto slovách sa nájdu mnohí naši čitatelia. Myslím si, že je to občas super pocit, mať prázdne brucho a nepociťovať hlad, no zároveň nenávidím byť hladná. S metódou fastingu 16/8 som začala pred niekoľkými rokmi. Skočila som rovnými nohami do 16-hodinovej hladovky, pretože som mala za sebou už mnoho experimentov z iných typov stravovania s rôznymi obmedzeniami.

V tom čase som vstávala okolo 5:20 ráno, chodila som behávať nalačno a o 8 h som bola v práci. Dala som si vodu, kávu a teoreticky som o 8:20 mohla začať jesť – v zmysle pravidla najskôr 3 hodiny po zobudení. Väčšinou som jedla medzi 9 až 10 h dopoludnia a teda, ak prirátam 8 hodín časového okna na jedlo, mohla som jesť do piatej až šiestej hodiny večer. Väčšinou som tak aj jedla. Raňajky, obed v práci a „olovrantovečera“ po príchode domov. Netajím sa tým, že som často pozerala na hodinky, že je 16:59 a že mám ešte minútu... Neverili by ste, čo všetko dokáže človek zhltnúť za takú minútu.

Pozri aj: Preventívna prehliadka môže odhaliť prvé problémy s pečeňou

prerušovaný pôst

Zdroj: 84

Keď skracujete feeding okno pri 16/8 a obráti sa to voči vám

Takto som fungovala nejaký čas, až kým som nezačala feeding okná skracovať. Nebol to cielený experiment, skôr taká frajerina. Že ráno potiahnuť čo najdlhšie ako vydržím. Už teraz vás varujem. Nerobte to! Tento protokol sa volá 16/8 a má sa jesť 8 hodín. Čoraz častejšie sa mi teda stávalo, že som sa v mojom režime ráno po behu a príchode do roboty ani nenajedla. Začínala, respektíve ako sme to zainteresovaní volali: „otvárala“ som okno až obedom a „zatvárala“ som ho olovrantovečerou. Do toho všetkého mi ešte vbehli aj nejaké poobedné tréningy, striedavo cvičenie a beh, niekedy dvojfázovo.

Tak sa stalo, že som sa na obed nevedela dojesť a napratala som sa doslova až na prasknutie. A na olovrantovečeru? Hádajte čo. Nuž, vedela som, že budem jesť až na obed na druhý deň, preto som sa zase napráskala až po hornú časť pažeráka. Dávam do pozornosti, ako ľahko si viete v sebe vytvoriť úplne zlý, nevhodný algoritmus. A napriek tomu, že viete, že robíte zle, opakujete ho denno-denne. Okno som skracovala občas na 2-4 hodiny a zjedla som 3 denné jedlá naraz. Takto som sa v podstate začala prejedať. Môj kalorický príjem bol obrovský a čo bolo horšie, bol nárazový. Toto, samozrejme, ani pri najlepšom nie je vhodné pre telo, ale ani na myseľ a vedomie. Pocit hladovania nabral negatívny zmysel a následné prejedanie vyvolávalo výčitky. A vedomie mi ťukalo na čelo, že čo to robíš? Veď vieš, že robíš hlúposť! Nehovoriac o tom, že napriek tomu, že som behávala priemerne 60 kilometrov za týždeň, neustále som priberala. Nečudo. Už som mala tragikomický slogan: „Daj mi 10 minút a ja zjem môj celodenný príjem.“

A toto všetko spustilo jednoducho to, že som neakceptovala pravidlo 16/8, ale s pocitom príjemného hladu po 16-hodinovej hladovke, som chcela naťahovať čas hladovky. Až sa mi to vymklo spod kontroly a zo stravovania, ktoré je považované za zdravé, som spravila úplnú katastrofu. A zo seba tiež.

Pamätajte si teda:

  • 16/8!
  • Nič iné!
  • Žiadne skratky.
  • Žiadne skracovania!

Odporúčame: Bolesť pod rebrami – čo všetko môže byť jej príčinou?

chudnutie 16/8

Zdroj: Shutterstock®

Nie je pravda, že keď dodržujete hladovanie 16/8, môžete jesť čokoľvek

Je to zároveň aj príklad toho, že ak chcete chudnúť, oveľa dôležitejší je kalorický balans medzi príjmom a výdajom (respektíve rozumný deficit) ako to, koľko hodín jete počas dňa. Ja som reálny a určite nie jediný príklad toho, že môžete jesť len 4 hodiny denne a aj tak môžete priberať, lebo zjete oveľa viac, ako keby ste jedli 8 či 12 hodín.

Berte toto krátke priznanie ako varovanie a nepúšťajte sa veľmi do experimentovania. Veď viete. Múdry sa učí z vlastných chýb a ešte múdrejší sa učí z chýb druhých.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE