Ako využiť aviváž nielen na pranie? Tieto šikovné triky musíš poznať!

Ako využiť aviváž v domácnosti? Aviváž naozaj dokáže veci, o akých sa vám ani nesnívalo. Primárne ju používame na pranie, veď bielizeň je po jej použití hebká a nie priľnavá. Čím to je? Príčinou je statická elektrina.

Premasťujúce látky obsiahnuté v aviváži majú kladný náboj a sú priťahované k bielizni, ktorá má náboj záporný. Preto je následne bielizeň taká mäkká. Ako sa však tento prostriedok dá použiť v domácnosti aj inak? Uľahčite si život vďaka týmto originálnym trikom.

Ako využiť aviváž v domácnosti?

  • Len čo utriete televíznu obrazovku, monitor či čokoľvek iné z plastu, prach si okamžite sadá naspäť? Tento jav spôsobuje už vyššie spomenutá statická elektrina, ktorú však môžeme jednoducho eliminovať. Plastové povrchy vždy pretrite handričkou, ktorá bola namočená vo vode s avivážou. 

Zaujme ťa: Intermittent fasting alebo prerušovaný pôst – je pre nás prospešný?

aviváž v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

  • Chystáte sa strhávať tapety? Jednu dávku aviváže prilejte do litra vody a špongiou naneste pripravený roztok na tapety, ktoré chcete odstrániť. Nechajte ich roztokom nasiaknuť, a potom tapetu zoškrabte. Ak máte doma tapety, ktoré sa dajú umývať, najprv do nich urobte ryhy, napríklad drôtenou kefou, aby ste poškodili ich povrch a až následne rovnakým spôsobom ich rozmočte s pomocou aviváže. Strhávanie tapiet bude hračka!
  • Ach jaj, opäť sa vám čosi pripálilo v hrnci? Zabudnite na drhnutie. Do pripálených nádob nalejte vodu a pridajte trochu aviváže. Hodinu nechajte hrnce odmočiť, pripečené zvyšky pôjdu veľmi ľahko dole. 
  • Zasekáva sa vám zips na mikine alebo rifliach? Pretrite  bežec s nezriedenou avivážou. Po chvíli prebehnite bežcom po zipse a  už  by to  malo ísť ako po masle.

Pozri aj: ​Čo je Jarischova voda? Jej účinky na pokožku a pleť ťa dostanú!

aviváž v domácnosti

Zdroj: Shutterstock®

  • Aj vás doma kope koberec? Opäť to má na svedomí statická elektrina. Zľahka na koberec nastriekajte zriedenú aviváž - asi do 2,5 litra vody pridajte šálku aviváže a roztok si nalejte do rozprašovača. Roztok na koberec nastriekajte, dbajte však na to, aby koberec nebol príliš mokrý a aby ste nepoškodili jeho spodok. Najlepšie urobíte, ak tento postrek urobíte večer, koberec tak bude ráno už suchý. Účinok by mal vydržať niekoľko týždňov.
  • Používate často maliarske štetce, no tie majú tendenciu stvrdnúť? Vždy ich po umytí od farby umyte aj s trochou aviváže. Štetce budú mať jemné vlákna akoby boli práve kúpené.

Odporúčame: Pečeň si môžete aj prejesť: Máte ju fit?

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE