Preventívna prehliadka môže odhaliť prvé problémy s pečeňou

Stukovatená pečeň sa v našej populácii vyskytuje čoraz častejšie. Nie vždy si však uvedomujeme, že trpíme týmto ochorením. Ako ho odhaliť? A aký význam má napríklad preventívna prehliadka u všeobecného lekára? Odpovede sme hľadali spoločne s odborníčkou – všeobecnou lekárkou pre dospelých MUDr. Dianou Baranovou.

Dokáže teda obvodný lekár pri bežnej prehliadke vôbec zistiť, či má pacient stukovatenú pečeň? Aj podľa lekárky je zistenie ochorenia neraz len otázkou náhody. Ochorenie tak zostáva dlho neodhalené. „Vzhľadom k tomu, že príznaky steatózy sú veľakrát nešpecifické, často prebieha toto ochorenie dlho skryto. Aj diagnostika ochorenia býva neraz čisto náhodná, napríklad ako vedľajší nález pri vyšetrení iných ťažkostí a zdravotných problémov,“ vysvetľuje na úvod všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

Pri podobných ochoreniach sú veľmi dôležité preventívne prehliadky, ktoré veľa pacientov stále podceňuje. Dokážu skutočne odkryť mnohé ochorenia, ktoré sa na začiatku tvária veľmi nenápadne a bežne im pacient nevenuje pozornosť. „Chcela by som vyzdvihnúť aj význam preventívnych prehliadok, kedy už na základe dôkladnej osobnej anamnézy, charakteru ťažkostí, rodinnej anamnézy, prítomnosti škodlivých návykov a objektívneho vyšetrenia pacienta – napríklad pri obezite, stanovení BMI pacienta, obvod pása a bokov, vyšetrenie brucha a zväčšenej pečene pohmatom, poklepom - lekárovi našepká tzv. šiesty zmysel, že je potrebná ďalšia diagnostika ochorenia pečene,“ pokračuje ďalej MUDr. Baranová.

stukovatená pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Ultrasonografia a pečeňové testy

A čo ďalej, aký je postup? Pacienta čaká špeciálne vyšetrenie zamerané na pečeň. „Ako hlavná vyšetrovacia metóda sa využíva ultrasonografia, čiže USG. Pre určenie funkčnosti pečene slúžia základné pečeňové testy (AST,ALT,GMT) a ďalšia laboratórna-hematologická a biochemická diagnostika. Veľmi častým nálezom pri steatóze býva aj porucha metabolizmu tukov, či zvýšenie hodnoty glykémie - cukru nalačno,“ vyratúva všeobecná lekárka pre dospelých, podľa ktorej nie sú tieto vyšetrenia bolestivé a ani nepríjemné. „Absolútne nie je dôvod sa ich obávať. Na rozdiel od prítomnej steatózy pečene, ktorá síce tiež nebolí, no v konečnom dôsledku neliečená môže mať ďalekosiahle následky,“ pripomína ďalej.

Pacientovi sa zistí stukovanie pečene. Čo to znamená? „Ultrazvukom diagnostikované „stukovatenie pečene“ sa označuje aj skratkou NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease). Ide tu o dej, pri ktorom sa vo zvýšenej miere ukladá tuk vo forme drobných kvapôčok, prípadne jednej veľkej kvapky a to buď vo vnútri pečeňových buniek (intracelulárne), alebo aj v ich okolí (extracelulárne). Pri poruche metabolizmu tukov sa nahromadí v pečeňovej bunke tuk, vzniká tuková dystrofia a môže vzniknúť porucha funkcie pečeňovej bunky,“ opisuje MUDr. Diana Baranová.

Keď zo stukovatenej pečene môže vzniknúť až cirhóza

Steatóza ako taká je podľa Baranovej reverzibilný proces. To znamená, že správnym prístupom, režimovými opatreniami a liečbou sa dá zvrátiť a pečeň nezostane trvalo poškodená. „Ak však naďalej dochádza k pôsobeniu negatívnych faktorov, postupne nastávajú v tkanive pečene ireverzibilné a teda nezvratné zmeny, čo vedie k zápalu a fibróze pečeňového tkaniva, pri ktorom sú pečeňové bunky postupne nahrádzané väzivom,“ pokračuje MUDr. Baranová. Podľa nej pri progresii ochorenia na základe prítomnosti presných kritérií hovoríme o nealkoholovej steatohepatitíde NASH (non-alcoholic steatohepatitis), ktorá  približne v 25 percentách smeruje k cirhóze pečene. „V cirhotickom teréne chýba už len krôčik k celkovým komplikáciám cirhózy, aj zlyhaniu pečene,“ hovorí MUDr. Baranová.

A existujú aj iné vyšetrenia, ktoré môžu odhaliť ochorenie? Najpresnejšie vyšetrenie je biopsia. „Ďalšie, špecifickejšie vyšetrenia, ktoré sa štandardne v ambulancii všeobecného lekára nevykonávajú, sú CT a magnetická rezonancia. Tie nám poskytujú informáciu o presnom množstve tuku v pečeňovom tkanive. Najpresnejším vyšetrením je biopsia pečene, tá sa však robí len v odôvodnených prípadoch a nie je zaraďovaná ako nevyhnutná diagnostická metóda“ vysvetľuje lekárka.

Odporúčame: Pečeň si môžete aj prejesť: Máte ju fit?

ako podporiť zdravie pečene

Zdroj: Shutterstock® / MUDr.Diana Baranova

Aby pečeň bola fit?

Ako si udržať svoju pečeň v dobrej kondícií? Lekárka odporúča pestrú a vyváženú stravu a rovnako dôležitý je aj pohyb. „Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti. Ak však chceme naštartovať regeneračné procesy, nemali by sme zabúdať, že niektoré jedlá a nápoje by sme mali úplne vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť,“ uvádza MUDr. Diana Baranová.

Esenciálne fosfolipidy a regenerácia?

Podľa lekárky by mali ľudia aj pri pečeni myslieť na možnosť jej regenerácie. Okrem zdravej životosprávy a zdravého životného štýlu, môžu podať pomocnú ruku napríklad fosfolipidy. Funkcia pečene je priamo naviazaná na vonkajší obal, tzv. membránu jej buniek (hepatocytov), ktorá je zložená z dvojvrstvy fosfolipidov. Z nich má najvyššie zastúpenie fosfatidylcholín. Práve membrána pečeňovej bunky je miestom prvotného pôsobenia esenciálnych fosfolipidov (EPL), ktoré ako svoju hlavnú zložku obsahujú vysoko purifikovaný extrakt molekúl polyenyl-fosfatidylcholínu zo sóje,“ ozrejmuje MUDr. Diana Baranová, podľa ktorej pôsobia esenciálne fosfolipidy v pečeni viacerými mechanizmami, na viacerých úrovniach. „Jednými z najdôležitejších mechanizmov sú obnova fyziologickej (pôvodnej) stavby bunkových membrán hepatocytov tým, že sa do nich v nezmenenej forme zabudujú a tým priamo spôsobia zmeny v ich lipidovom zložení a následné zvýšenie fluidity, t.j. uvoľnenie hustoty týchto membrán,“ začína prvou úrovňou MUDr. Baranová. V dôsledku toho nastáva urýchlenie látkovej výmeny, ktorá na nich prebieha a je základným predpokladom správneho fungovania pečeňovej bunky.

Poďme ešte naspäť k fosfolipidom. Vďaka náprave stavby membrán „esenciálne fosfolipidy pôsobia proti negatívnym účinkom zvýšenej hladiny vnútrobunkového cholesterolu, ktorá je pre pacientov so steatózou typická. V pečeni postihnutej steatózou býva utlmená tzv. beta oxidácia mastných kyselín, čo u chorých prispieva k poškodzovaniu pečeňových buniek,“ vyratúva lekárka a zároveň dodáva, že esenciálne fosfolipidy sú schopné betaoxidáciu znovu zvýšiť.  Taktiež potvrdzuje, že efekt podávania tzv. esenciálnych fosfolipidov u pacientov s chorobami pečene je predmetom niekoľkých desiatok štúdií už takmer 35 rokov. „Za túto dobu sa podarilo spoľahlivo preukázať ich účinnosť a zároveň neboli pozorované žiadne závažné nežiaduce účinky ich podávania. U pacientov pri pravidelnom užívaní došlo nielen k ústupu klinických prejavov, ale zlepšenie bolo pozorovateľné aj pri ultrazvukovom a CT vyšetrení a došlo aj k pozitívnym zmenám v pečeňových testoch a histologických nálezoch. Odporúčané je užívanie 1800 mg denne počas aspoň jedného až troch mesiacov,“ uzatvára všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

Autorka článku: Mgr. Martina Baumann

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE