Bolesť kĺbov pri behu – prečo naše kĺby neskutočne trpia?

Bolesť kĺbov pri behu – prečo naše kĺby neskutočne trpia?
  • 22.03.2022
  • Angelika Kutišová

Poznáte to: Kto chce, hľadá cestu. Kto nechce, hľadá výhovorky. Je to skutočne tak?

Najčastejšou výhovorkou, prečo niekto nemôže začať behať je, že ho bolia kĺby. A ja im všetkým verím. Prisahám. A poviem vám aj prečo. Pretože ak človek dlhé obdobie, mesiace, roky a desaťročia nešportuje a ani sa pravidelne viackrát týždenne minimálne pol hodinu nehýbe (napríklad v rámci dlhej prechádzky) – v podstate nepoužíva svoju svalovú a kostrovú sústavu. Človek bol stvorený k pohybu. Iba tak môže ostať zdravý. V opačnom prípade ho začne všetko bolieť a následne aj pri pokuse o pohyb ho naozaj všetko veľmi bolí.

Čo vám viem sľúbiť je, že zo začiatku to bolí. Ale potom to bude čoraz lepšie a vy omladnete. Garantujem. Faktom je, že väčšinou kĺby bolia práve preto, že „nebeháte“. Nie preto, že ste začali. Rozhýbte telo pomaličky a bolesť sa zmení na radosť z pohybu. Vyskúšať môžete napríklad indiánsky beh!

A čo moje kĺby?

Výhodou indiánskeho behu je aj to, že si pri ňom telo postupne navyká na pohyb. Je to pozitívny medzikrok pred behom. Ak máte nadváhu alebo ste sa skutočne doteraz športovo nijako nehýbali, rozhodne začnite indiánskym behom. Treba mať na pamäti, že zo začiatku nás môže všeličo bolieť. Dlho nepoužívané kĺby na nohách, od členka cez koleno až po panvu, krížová oblasť, ramená a lopatky. Budete pociťovať svalové bolesti najmä v zadných stehnách, zadku, bruchu, trapézoch a v rukách. Možno i v lýtkach a stehnách. Podľa toho aspoň vidíte, čo všetko pri behu zapájate. A zároveň vidíte, ktoré oblasti budete mať čoskoro oveľa silnejšie. A ktoré ste doteraz vôbec nepoužívali. Čo je ale mimoriadne zaujímavé a začiatočníci to zvyknú ignorovať je nasledovný fakt.

Odporúčame aj: Ozónoterapia: Pri ktorých ťažkostiach pomôže liečba ozónom?

Kĺby

Zdroj: Shutterstock®

A čo moje srdce a dych?

... alebo inak povedané: kardiovaskulárna sústava a beh

Napriek tomu, že zo začiatku oveľa horšie znášate chôdzu alebo beh dychom, práve kardiovaskulárna sústava je tá, ktorá sa adaptuje najrýchlejšie. Čo to znamená? Po nejakom čase, keď už pravidelne chodíte či beháte, pocítite, že dychom vládzete oveľa viac. Je to veľmi motivujúce. Budete mať chuť pridávať na rýchlosti, aj na vzdialenosti. A budete ešte viac nadšení, pretože vy skutočne budete vládať čoraz viac. Ale pozor. Ako som spomínala, srdce a dýchanie sa prispôsobia aktivite veľmi rýchlo. Oveľa rýchlejšie, ako kostrová a svalová sústava. Mohla by som napísať, že kĺby a svaly nebudú stíhať napredovať tak rýchlo, ako srdce a pľúca.

Ale v čom je ten zádrheľ?

Zádrheľ je v tom, že toto zo začiatku nevnímame. Zo začiatku sa telo snaží vyhovieť výkonom, ktoré od neho chceme a doslova drie. Preto, kým prídu prvé bolesti kĺbov, únavové poranenia, zlomeniny alebo natrhnuté svaly, prejde nejaký čas. Možno rok, možno dva. Bežec, ktorý si takúto informáciu nikdy neprečítal, nechápe, čo sa to s ním deje. Veď všetko išlo tak krásne. Tak super napredoval. Tak perfektne videl progres. Toto sa stáva hlavne vtedy, ak nedodržujeme pravidlo postupného a pomalého navyšovania intenzity pohybu alebo vzdialenosti. Keď sa nám beží tak dobre! Jeden týždeň máme osobný rekord 6 kilometrov. Ten ďalší týždeň sa nám podarilo odbehnúť 8 kilometrov! A to je už len kúsok od desiatky, tak prečo ju nevyskúšať? Vidíte tam ten problém? Pridávame, pridávame.... Stále máme vyššie nároky na svoje telo. Ale neposkytujeme mu žiadny alebo nedostatočný čas na regeneráciu, necvičíme kompenzačné cvičenia, neoddychujeme.

ako začať behať

Zdroj: Shutterstock®

Len brať a nič nedávať – to nefunguje ani v živote

... a teda ani v behu nie. Osvojte si 3 základné pravidlá, ako začať s behom a dodržujte ich. Okrem týchto pravidiel treba vedieť ešte jednu veľmi dôležitú vec – že beh je super, teda beh je super kardio. Ale kardio je iba jedna časť z celkovej kondície človeka. Mne ako bežcovi často hovoria, že mám super kondičku. Ja ale vždy dodám, že to nie je úplne pravda. Ja viem celkom vytrvalo, možno na svoj vek aj rýchlo, behať, ale s ostatnými súčasťami kondície to už nie je také ružové. Beh je naozaj super. Ale je to veľmi jednotvárna aktivita. Rozhodne ku super kondičke nestačí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní