Studená sprcha: Benefity, ktoré vás presvedčia začať s otužovaním!

Studená sprcha je pre niekoho výzvou, ktorá časom prejde do rutiny, iní ju zase razantne odmietajú. Ak patríte ku skupine, ktorá sprchovaniu studenou vodou nie je naklonená, pred tým, ako tento nápad nadobro zavrhnete, skúste sa zamyslieť nad pozitívnymi účinkami vody s nízkou teplotou na ľudský organizmus.

Odhodlať sa bude síce chcieť trochu úsilia a pevnej vôle, no pravdou je, že ak človek niečo nevyskúša, nezistí, aké to je. Pozrite sa spolu s nami na benefity, ktoré sprchovanie studenou vodou prináša. Je možné, že vás motivujú natoľko, že začnete s otužovaním. Všetko je iba na vás. Dvere vám môže niekto ukázať, no vstúpiť už musíte sami!

Čo je studená sprcha?

Za studenú sa pri sprchovaní považuje voda s nižšou teplotou ako 20 stupňov Celzia. Vodná terapia, nazývaná aj hydroterapia, sa po stáročia využíva na využitie tendencie nášho tela prispôsobiť sa drsnejším podmienkam. 

Vďaka tomu sa naše telo stáva odolnejším voči stresu. Studené sprchy nie sú hlavným zdrojom liečby akéhokoľvek stavu, ale môžu priniesť úľavu od niektorých symptómov a celkovú pohodu. 

Ako začať so studenou sprchou?

Ideálne je začať pozvoľne. Ak ste zvyknutí dopriavať telu horúce sprchy, skúste postupne znižovať teplotu tak, aby ste sa cítili komfortne. Pre nováčikov vo svete otužovania je najlepší čas skúsiť to počas letných mesiacov, kedy si telo prirodzene samo pýta ochladenie. Postupným znižovaním teploty sa prepracujete do bodu, kedy bude voda pre vás na pocit chladná. V tomto bode hrá dôležitú úlohu odhodlanie.

Studené sprchy môžete zaradiť do harmonogramu napríklad 2 až 3 krát za týždeň, je na vás, či pôjde o ranné alebo večerné sprchy. Pod vodou vydržte aspoň 30 sekúnd, neskôr môžete interval predlžovať. Pozitívne účinky studenej vody pocítite už po minúte či dvoch sprchovania. Každý človek preferuje iný štýl. Niekto začína sprchovaním nôh či rúk a potom prechádza na hrudník, iní to robia naopak. Nebojte sa experimentovať a nájdite spôsob, ktorý vám vyhovuje najviac.

Neskôr môžete pokračovať s otužovaním v prírode, napríklad v jazerách či riekach. Otužovať môžete aj studeným vzduchom, bez toho, aby ste sa namočili. Vydať sa na túto dobrodružnú cestu chce kúsok sebazaprenia, no zároveň zistíte, že dokážete oveľa viac, ako si myslíte. Ak k tomu všetkému pridáte zdravotné benefity, určite neoľutujete!

Odporúčame: Trápi vás vypadávanie vlasov? Skúste zmeniť tieto zvyky!

Wim Hof

Zdroj: instagram.com/iceman_hof

Propagátor otužovania – Wim Hof

Otužovaniu sa v súčasnosti venuje mnoho ľudí. Jedným zo známych propagátorov tohto životného štýlu je Holanďan Wim Hof, známy aj ako The Iceman alebo Ľadový muž. Ten vyvinul vlastnú metódu, ktorá je postavená na troch základných pilieroch – otužovanie, dýchanie a nastavenie mysle. Wim Hof inšpiruje ľudí, aby prekonávali sami seba a žili naplno.

Dobrá nálada

V dnešnej uponáhľanej dobe zápasíme s mnohými stresovými faktormi, ktoré často vedú k depresiám. Jednou z celostných metód liečby, ktorá získava na popularite, je spomínaná hydroterapia. Viacero nezávislých výskumov ukázalo, že studená sprcha po dobu až 5 minút, 2 – 3 krát týždenne, pomáha zmierniť príznaky depresie.

Studená voda vysiela veľa elektrických impulzov do vášho mozgu. Otrasie organizmom, aby zvýšila bdelosť, koncentráciu a úroveň energie. Telo produkuje hormóny šťastia – endorfíny. Tento efekt vedie k pocitom pohody a optimizmu.

Hnedý tuk a zlepšenie metabolizmu

Biely tuk je spájaný s ochoreniami ako je obezita a srdcové choroby. Jeho opozitom je hnedý tuk, ktorého máme najviac pri narodení. Hnedé tukové tkanivo je prítomné u každého novorodenca a zabezpečuje jeho ochranu pred chladom.

Donedávna sa verilo, že postupne s vekom zaniká a u dospelého človeka prítomné nie je. Dnes už vieme, že hnedý tuk máme aj v dospelosti, avšak u väčšiny z nás je neaktívny, keďže žijeme v termoneutrálnych podmienkach a jeho prirodzenú funkciu nevyužívame.

Zdravé hladiny hnedého tuku dokážu biely tuk udržať pod kontrolou. Hnedý tuk sa aktivuje vystavením nízkej teplote. Iba studená sprcha na zníženie hmotnosti nestačí, no sprchovanie studenou vodou 2 či 3-krát týždenne môže prispieť k zrýchleniu metabolizmu a vyrovnať určité hladiny hormónov. 

Zlepšuje cirkuláciu krvi

Ak dodržíte pravidelnosť, môžu studené sprchy zefektívniť váš obehový systém. Niektorí ľudia tiež uvádzajú, že ich pokožka vyzerá lepšie v dôsledku studenej sprchy, pravdepodobne kvôli lepšej cirkulácii.

Športovci túto výhodu poznajú už roky, studená sprcha má pozitívny vplyv na hojenie zranení ako sú natiahnuté svaly, odreniny či pomliaždeniny. Znížením teploty určitej oblasti tela sa urýchli prísun teplejšej, čerstvo okysličenej krvi do tejto oblasti. A to skracuje čas potrebný na zotavenie. 

Sprchovanie studenou vodou je akousi gymnastikou pre cievy. Zlepšuje ich priechodnosť a elasticitu. Studené sprchy môžu pomôcť ľuďom so zlým krvným obehom, vysokým krvným tlakom alebo cukrovkou. Pozitívne vplýva aj na potenciu. Studená voda pomáha aj pri vypadávaní vlasov. Prekrvuje pokožku hlavy a stimuluje rast nových vlasov.

Vyskúšajte: Chcete mať odolnejší imunitný systém? Pomôžu vám tieto vitamíny!

Studená sprcha

Zdroj: Shutterstock®

Stimuluje imunitný systém

Šok zo studenej vody v krvnom obehu stimuluje leukocyty, ktoré pomáhajú bojovať proti infekcii v tele. To znamená, že studená sprcha môže pomôcť odolnosti voči bežným chorobám ako je prechladnutie a chrípka.

Existujú aj štúdie, ktoré skúmajú účinky studených spŕch pri liečbe rakoviny, pričom mnohé výskumy prinášajú optimistické závery. Pravidelné sprchovanie studenou vodou pomáha aj ľuďom, ktorí sú zimomriví, pretože znižuje ich citlivosť na chlad.

Negatíva: limity a riziká

Viacerí odborníci upozorňujú, že studené sprchy nie sú magickým liekom na všetky choroby. Mali by sa používať ako doplnok k lekárom stanovenej liečbe, ale nie ako náhrada. Ideálne je preto nič nepreháňať a začať pozvoľne, nebojte sa tiež poradiť sa s vašim lekárom.

K otužovaniu by mali opatrne pristupovať ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Studená voda vyvoláva šok, ktorý môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu. Chladná voda sa neodporúča, ak ste chorí. V tomto prípade môže viac zaťažiť váš imunitný systém, ktorý už bojuje s ochorením.

Studená sprcha nemusí byť dobrý nápad, ak vám už je zima, pretože nižšia teplota vám v žiadnom prípade nepomôže zahriať sa. V skutočnosti by vás to mohlo ešte viac podchladiť a predĺžiť čas, kým sa telo zohreje.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE