Milujete tulipány? Navštívte najkrajšie miesta v Holandsku

Po dlhých a chladných zimných mesiacoch sa mnoho ľudí nevie dočkať príchodu jari. Postupne sa otepľuje, všetko sa zrazu zelená a vo vzduchu cítiť omamnú vôňu kvetov. Medzi typické symboly jari patria aj nádherné tulipány, ktoré potešia nejedného milovníka kvetov. Ak aj vy patríte medzi nich, radíme vám navštíviť Holandsko, ktoré je známe aj ako „Krajina tulipánov“. Pozrite sa s nami na najkrajšie holandské tulipánové polia a záhrady. Garantuje vám, nebudete sa vedieť vynadívať!

Pôvod tulipánov

Tulipány sa do Európy dostali v 16. storočí. Pôvodne sa vyskytovali na dnešnom území Turecka. Veľvyslanec rakúskeho cisára u sultána Sülejmana Nádherného písal svojmu cisárovi v listoch o kvetoch, ktoré videl v osmanských záhradách. Keď sa vrátil do Viedne, priniesol so sebou aj cibuľky tulipánov. Dostali sa k tamojšiemu dvornému botanikovi, ktorý neskôr zaujal miesto na univerzite v holandskom Leidene, kde začal tulipány pestovať. Ich popularita postupne narastala, Holanďania úspešne šľachtili rozličné druhy, začali ich vysádzať na polia a vytvárali pre ne záhrady.

Odporúčame: Najkrajšie chaty s čarovnou atmosférou – ako z rozprávky či iného sveta

ice-cream-tulip

Zdroj: instagram.com/tulip_ice_cream

Sezóna kvitnutia

Sezóna cibuľových kvetov sa v Holandsku začína v druhej polovici marca, kedy kvitnú krokusy. Nasledujú narcisy a hyacinty. Nádhernými farbami tulipánov sa môžete pokochať od druhej polovice apríla do prvého májového týždňa. Tulipánové polia sú najkrajšie koncom apríla.

tulipány cibuľky

Zdroj: instagram.com/tulpenfestival_noordoostpolder

Najväčší kvetinový park v Holandsku – Keukenhof

Keukenhof býva označovaný aj ako Záhrada Európy. Ide o najväčší kvetinový park v Holandsku a zároveň aj v Európe. Bol založený v roku 1949 v blízkosti mestečka Lisse na juhu krajiny. Pre verejnosť ho otvorili o rok neskôr. Rozprestiera sa na ploche 32 hektárov a každoročne v ňom na jar vykvitne 6 – 7 miliónov kvetín ako sú krokusy, narcisy, tulipány, hyacinty, ľalie a ďalšie.

Cibuľky, ktoré bývajú darom od viac ako 100 pestovateľov, vysádza každú jeseň 40 záhradníkov. Kvetinové záhony sú navrhnuté tak, aby jednotlivé druhy cibuľovín kvitli nepretržite počas 8-týždňovej jarnej sezóny. Na každom mieste sú preto vysadené tri cibule. Cibuľka umiestnená tesne pod povrchom, kvitne najskôr tri týždne, potom nasledujú ďalšie vrstvy.

Okrem tulipánových záhrad ponúka Keukenhof aj ďalšie atrakcie. Anglická záhrada ohúri kľukatými cestičkami. V prírodnej záhrade sú umiestnené kríky a trvalky kombinované s cibuľovými rastlinami. Nájdete tu aj japonskú vidiecku záhradu.

Pozri aj: Záhradné trendy pre rok 2022: Nápady a inšpirácie, ktoré si zamiluješ!

Keukenhof

Zdroj: instagram.com/visitkeukenhof

Kvetinový sprievod Bloemencorso Bollenstreek

V Holandsku sú populárne aj kvetinové sprievody. Na prípravách pracuje počas celého roka množstvo dobrovoľníkov. Tento rok sa podujatie s názvom Bloemencorso Bollenstreek, známe aj ako The Flower Parade, uskutoční v spomínanom Keukenhofe 23. apríla, pričom ide už o 75. ročník. Ulicami budú prechádzať alegorické vozy zdobené kvetmi. Tohtoročnou témou je „oslava spomienok“.

Bloemencorso Bollenstreek

Zdroj: instagram.com/bloemencorsobollenstreek

Plávajúci kvetinový trh a jarný festival v Amsterdame

Pri návšteve Amsterdamu by ste rozhodne nemali obísť plávajúci kvetinový trh, ktorý sa nachádza vo vodnom kanáli Singel. Ak skutočne zbožňujete tulipány, radíme vám nechať si v batožine dostatok miesta na cibuľky, bez ktorých z trhu určite neodídete. Výber je naozaj pestrý.

V hlavnom meste Holandska sa tiež koná festival tulipánov. Mnohé z mestských kultúrnych inštitúcií sa zúčastňujú na tomto podujatí a vysádzajú tulipány okolo svojich sídel, čím vytvárajú farebné oázy.

Singel Amsterdam

Zdroj: instagram.com/amsterdamplaatjes

Tulipánové polia Noordoostpolder, Lisse a Noordwijkerhout

Obec Noordoostpolder bola kedysi ponorená pod morom. Dnes je jej územie pokryté kvetinovými poliami a patrí medzi najvyhľadávanejšie miesta, kde si vychutnáte sezónu kvitnutia tulipánov. Mnoho fariem v Noordoostpoldere ponúka prehliadky polí so sprievodcom a celá oblasť je vhodná aj pre cyklistov.

Mesto Lisse je obklopené stovkami tulipánových polí, ktoré produkujú najmä kvety pre medzinárodný trh. Tieto dlhé, viacfarebné pásy zeme sú prenádherné a ľahko dostupné na bicykli. Lisse je domovom múzea, ktoré sa zameriava na holandský priemysel tulipánov.

Malý úsek úrodnej pobrežnej pôdy medzi mestami Leiden a Haarlem je známy rozsiahlymi tulipánovými poliami a hovorovo sa označuje ako oblasť dún a cibúľ. Táto krásna krajina vedie cez malé holandské mesto s názvom Noordwijkerhout. Určite neoľutujete, ak aj sem zavítate na bicykli. Objavovať môžete vidiecke vnútrozemie, drsné duny a krásne pobrežie severného Holandska.

Inšpirujte sa: Nápadité výtvory zo sukulentov: Budú vám ich závidieť všetci susedia!

Noordoostpolder

Zdroj: instagram.com/tulpenfestival_noordoostpolder

Zdroj foto:

úvodná fotka – instagram.com/visitkeukenhof

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE