Bielkoviny sú smrť: Mýty v stravovaní, ktorým stále veríme. Toto je pravda!

Bielkoviny sú smrť: Mýty v stravovaní, ktorým stále veríme. Toto je pravda!
  • 12.04.2022
  • Angelika Kutišová

Jedlo zaraďujeme do troch základných makroživín, ktoré sa odborne nazývajú aj makronutrienty. Sú to bielkoviny, tuky a sacharidy. Okrem makroživín však obsahujú potraviny aj mikroživiny, najmä vitamíny a stopové prvky. V predchádzajúcich dvoch článkoch sme sa zaoberali mýtmi o tukochsacharidoch. Teraz si povieme, ktorý je najčastejší mýtus o bielkovinách a ako vznikol.

bielkoviny v strave

Zdroj: Shutterstock®

Aký mýtus prenasleduje bielkoviny?

Úplne rozumiem tomu, že niektorí ľudia sa boja tukov a sacharidov. Ale jeden by neveril, že aj bielkoviny alebo proteíny môžu byť postrachom. Obzvlášť preto, lebo drvivá väčšina ľudí v našej kultúre má podpriemerný príjem bielkovín pri zachovaní odporúčaného príjmu všetkých makroživín. Napriek tomu si vieme vytvoriť fámy aj o tom, prečo by sme proteíny nemali jesť. Ktoré to sú?

Väčšie množstvo bielkovín v strave sa spája s vyšším množstvom vápnika v moči. Tento fenomén si našiel dve vysvetlenia:

  1. Telo čerpá vápnik z vlastných zdrojov, t.j. z kostí preto, aby vyrovnalo kyslú záťaž spôsobenú bielkovinami zo stravy. A teda veľa bielkovín znamená poškodzovanie kostí. 
  2. ​Väčšina štúdií, ktoré sa zaoberali príjmom bielkovín a vylučovaním vápnika, brali za zdroj bielkovín mliečne produkty. Takže vyšší obsah vápnika v moči je jednoducho výsledkom vyššieho príjmu vápnika, a teda bielkovín z mliečnych produktov.

Toto je však mýtus!

Odporúčame: Bolesť kĺbov pri behu – prečo naše kĺby neskutočne trpia?

vplyv bielkovín na obličky

Zdroj: Shutterstock®

Poškodzuje nadmerný príjem bielkovín kosti a obličky?

Sledovať iba vylučovanie vápnika nie je správne. Ďalšie štúdie ukázali, že bielkoviny pomáhajú absorbovať vápnik z potravy. Podporujú rast a spomaľujú stratu kostí. Najnovšie štúdie ukazujú, že bielkoviny majú neutrálny alebo ochranný účinok na kosti.

Ďalší mýtus hovorí, že nadmerný príjem bielkovín poškodzuje obličky. Štúdie potvrdzujú, že dieteticky odporúčaný príjem bielkovín nespôsobuje škody na obličkách, pokiaľ je človek absolútne zdravý a nemá choré obličky. V minulosti sa vedci domnievali, že rýchlosť glomerulárnej filtrácie, ktorá je ukazovateľom filtrácie odpadu v obličkách, je znakom neprimeraného stresu na obličkách. To, že ako v skutočnosti pôsobí dlhodobý nadmerný príjem bielkovín na telo je stále horúcou, diskutovanou témou.

Len pre istotu si zopakujme, že odporúčaný príjem bielkovín je od 0,8 g na kilogram aktívnej telesnej hmotnosti pri sedavom životnom štýle a až 3,3 g/kg pri silovom cvičení. Dlhodobý pravidelný nadmerný príjem bielkovín nie je bežný, preto si pamätajte, že proteíny nie sú zlé.
Navyše, proteíny sú zdrojom esenciálnych aminokyselín. A my už vieme, že esenciálne znamená, že si ich telo nevie vyrobiť a musíme ich prijať zo stravy.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní