Najlepšie antistresové izbové rastliny pre relaxáciu a pohodu

Izbové rastliny na nás pôsobia veľmi blahodárne a majú mnoho pozitívnych vplyvov aj na našu psychiku. Okrem toho majú aj schopnosť filtrovať vzduch a zlepšovať jeho kvalitu - absorbujú škodlivé látky, čím zabezpečujú čistejší a zdravší vzduch na dýchanie. Niektoré izbové rastliny majú schopnosť produkovať látky, ktoré nám pomáhajú relaxovať a zlepšovať aj kvalitu spánku. Prítomnosť týchto rastlín v spálni tak môže mať priaznivý vplyv na nočný režim.

Prítomnosť rastlín v interiéri nám môže pomôcť zlepšiť náladu a znížiť stres. Samotné pozorovanie rastlín môže mať upokojujúci účinok a pomáha nám s relaxáciou a uvoľnením. Štúdie ukazujú, že izbové rastliny majú aj schopnosť zvýšiť našu koncentráciu a produktivitu. Dokonca prítomnosť izbových rastlín môže pomáhať znižovať krvný tlak a prinášať tak úľavu ľuďom s vysokým krvným tlakom.

Antistresové rastliny v interiéroch

Antistresové rastliny v interiéroch sú rastliny, ktoré majú schopnosť znížiť úroveň stresu a vytvoriť pokojnejšie a relaxačné prostredie v domácnostiach či kanceláriách. Niektoré z týchto rastlín majú aj ďalšie výhody, ako je čistenie vzduchu, zlepšovanie nálady a zvyšovanie produktivity. Tu je niekoľko príkladov antistresových rastlín v interiéroch:

  • Levanduľa - je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami. Uvoľňuje stres a pomáha zlepšiť spánok.
  • Aloe vera - je populárna rastlina, ktorá má mnoho blahodarných účinkov pre zdravie. Okrem toho, že má upokojujúci účinok na pokožku, táto rastlina môže tiež pomôcť zmierniť úzkosť a zlepšiť kvalitu vzduchu v miestnosti.
  • Kaktus - okrem toho, že sú jednoduché na starostlivosť, kaktusy majú aj pozitívny vplyv na prostredie. Pomáhajú znižovať úroveň stresu a tiež čistia vzduch od toxínov.
  • Zelené rastliny - ako je napríklad svokrin jazyk, ficus benjamina, dracaena croton a podobne majú relaxačné vlastnosti. Pomáhajú znižovať úroveň stresu a zlepšujú náladu prostredníctvom ich príjemnej zelenej farby.

Niektoré rastliny môžu na niektorých ľudí pôsobiť relaxačne a antistresovo, zatiaľ čo na iných nemusia mať taký vplyv. Je dobré si vybrať rastlinu, ktorá vám vyhovuje a vkusne dopĺňa váš interiér.

Protistresové rastliny a antistresové izbové rastliny

Určité rastliny majú schopnosť pôsobiť proti stresu a zlepšovať naše psychické a emocionálne zdravie. Tieto rastliny sa nazývajú protistresové rastliny alebo antistresové izbové rastliny, pretože majú schopnosť upokojujúceho účinku.

Niektoré z protistresových rastlín a antistresových izbových rastlín zahŕňajú aj tieto rastliny:

  • Levanduľa - je známa svojou jemnou a príjemnou arómou, ktorá má upokojujúci účinok na našu myseľ a telo. Jej aróma je často využívaná pri aromaterapii na zníženie úzkosti a zlepšenie spánku.
  • Klinčekovec vonný - obsahuje látky s upokojujúcimi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť uvoľniť napätie a znížiť stres.
  • Mäta - má osviežujúcu a upokojujúcu vôňu, ktorá môže pomôcť uvoľniť napätie a podporiť relaxáciu.
  • Jazmín - je známy svojimi upokojujúcimi vlastnosťami a jeho vôňa sa často používa pri aromaterapii na zlepšenie nálady a zníženie stresu.
  • Aloe vera - obsahuje látky s upokojujúcimi a protizápalovými vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť uvoľniť napätie a zmierniť stres.

Neprehliadnite: Dokonalý trik, vďaka ktorému vám zamiokulkas porastie ako divý!

protistresové rastliny

Zdroj: Depositphotos

Antistresové bylinky

Existuje niekoľko byliniek, ktoré sa tradične používajú na zmiernenie stresu a úzkosti. Tu sú niektoré z nich:

  • Levanduľa - je známa svojimi upokojujúcimi a relaxačnými účinkami. Má blahodarný vplyv na centrálnu nervovú sústavu a môže pomôcť znížiť úzkosť a stres.
  • Valeriána - je bylinka, ktorá je používaná na zníženie stresu a podporu zdravého spánku. Pomáha upokojiť nervový systém a môže byť účinná pri zmierňovaní úzkosti.
  • Kamilka - je známa svojimi upokojujúcimi účinkami a je často používaná na zníženie stresu. Má antioxidačné vlastnosti a môže podporovať zdravý spánok.
  • Ashwagandha - je bylinka tradične používaná v ajurvédskom liečiteľstve na zníženie stresu a úzkosti. Má adaptogénne vlastnosti, čo znamená, že pomáha organizmu prispôsobovať sa stresu.
  • Ženšen - je bylinka, ktorá je považovaná za adaptogén. Pomáha zlepšovať fyzickú aj duševnú odolnosť voči stresu.
  • Mäta prieporná - má upokojujúce účinky a je často používaná na zmiernenie úzkosti a napätia. Má tiež povzbudzujúci vplyv na tráviaci systém.

Odporúčame aj: Ako chôdza v chladnom vzduchu ovplyvňuje vaše zdravie - TOP 6 dôvodov, ktoré vás vytiahnu von!

izbové rastliny

Zdroj: Depositphotos

Zelená oáza u vás doma? Prečo nie!

Existuje niekoľko dôvodov, prečo je vhodné pestovať zelené izbové rastliny doma, ako napríklad:

  • Príjemné prostredie - zelené rastliny pridávajú do prostredia príjemnú atmosféru. Sú schopné zmierniť stres a vylepšiť náladu. Okrem toho, že vyzerajú dobre, majú aj ďalšie pozitívne účinky na naše fyzické a psychické zdravie.
  • Čistenie vzduchu - zelené rastliny pomáhajú zlepšiť vzduch v miestnosti. Absorbujú škodlivé látky, čo vedie k čistejšiemu a zdravšiemu vzduchu.
  • Zvlhčovanie vzduchu - niektoré izbové rastliny majú schopnosť zvlhčovať vzduch. To môže byť obzvlášť užitočné v suchých oblastiach alebo v zime, keď je vzduch vo vnútri vykurovaný.
  • Zvuková absorpcia - listy zelených rastlín môžu absorbovať určité zvukové vlny a tlmiť hluk v miestnosti. Tým pomáhajú vytvoriť akusticky príjemnejšie prostredie.
  • Dekoratívny prvok - zelené izbové rastliny sú skvelým dekoratívnym prvkom a môžu byť vynikajúcou doplnkovou časťou interiéru. Existuje veľa druhov rastlín s rôznymi tvarmi, farbami a veľkosťami, takže si môžete vybrať tie, ktoré najviac prispievajú k štýlu vášho domova.

Väčšina izbových rastlín je relatívne nenáročná na starostlivosť. Množstvo z nich toleruje aj menej zavlažovania, čo je dobrou správou pre mnohých zaneprázdnených ľudí.

Tip pre vás: TOP sexuálne polohy: Vyskúšajte ich a okoreňte si váš intímny život

zelené rastliny

Zdroj: Depositphotos

Liečivé rastliny a kvalita životného prostredia

Liečivé rastliny môžu mať významný vplyv na kvalitu životného prostredia v niekoľkých rôznych oblastiach.

  • Čistenie vzduchu - niektoré liečivé rastliny majú schopnosť filtrácie a čistenia vzduchu. Rastliny ako Aloe vera, pažítka alebo exotické druhy fikusov dokážu odstraňovať toxíny z vnútorných aj vonkajších prostredí.
  • Využívanie liečivých rastlín na liečbu rôznych ochorení - môže byť udržateľnou alternatívou k syntetickým liekom. Rastliny pestované v prírodnom prostredí a používané v tradičnej medicíne majú menší negatívny vplyv na životné prostredie v porovnaní so syntetickými liekmi.

Liečivé rastliny pôsobia pozitívne na kvalitu životného prostredia vďaka svojim očisťujúcim vlastnostiam vo vzduchu a vode, podpore biodiverzity a ako alternatíva k syntetickým liekom. Avšak ich správne používanie a pestovanie je kľúčové pre zachovanie ich pozitívneho vplyvu.

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE