Hurmikaki (Tomel) - ako ho správne vybrať, očistiť a spracovať? Plus 10 účinkov na zdravie!

Hurmikaki je ovocie, ktoré má oválny tvar a hladkú, lesklú šupku. Jeho dužina je mäkká a sladká. Plod je veľmi šťavnatý a obsahuje množstvo vitamínu A, C a E, ako aj vlákninu a minerály.

Tento plod je často konzumovaný čerstvý, ale tiež sa používa na prípravu džúsov, koktailov, koláčov a mnohých ďalších jedál. Hurmikaki je dostupný v období od októbra do januára.

Odkiaľ pochádza hurmikaki?

Hurmikaki je exotický ovocný druh, ktorý pochádza z rozsiahlych oblastí východnej a strednej Ázie. Je často pestovaný v krajine, ktorá sa dnes nazýva Turecko, no má svoje korene v histórii poľnohospodárskej kultúry v juhovýchodnej časti Eurázie.

  • Hurmikaki je hybridný strom, ktorý vznikol krížením dvoch ovocných druhov - hurmy a kaky.
  • Hurma je ovocie, ktoré je považované za symbol zdravia a plodnosti.
  • Kakia je potom ovocie, ktoré je známe pre svoju sladkú chuť a jemnú textúru.

Hurmikaki stromy majú radi teplé a vlhké podnebie, preto sú najviac rozšírené v týchto oblastiach. S príchodom obchodovania s ovocím a vďaka svojej exotike sa hurmikaki rozšíril aj do iných častí sveta. Dnes je obľúbeným druhom ovocia v mnohých krajinách na celom svete.

Hurmikaki sa pestuje pre svoju sladkú chuť a výnimočnú kvalitu.

Hurmikaki (Tomel) - ako ho správne vybrať?

Prinášame vám niekoľko tipov, ako si správne vybrať hurmikaki:

  • Skontrolujte nepotrhané a hladké šupky - hurmikaki by mali mať hladké, nepoškodené a bez trhlín šupky. Vyhnite sa plodom s poškodenými šupkami, pretože to môže naznačovať problémy s kvalitou ovocia.
  • Zdravé hurmikaki by mala mať sladkú, aromatickú a jemnú vôňu - vyhnite sa ovociu s hnilobou alebo nepríjemnou vôňou.
  • Zvoľte si správnu farbu - kým hurmikaki zvyčajne majú tmavú zelenú farbu na povrchu, zrejúce ovocie bude mať jasnú oranžovú farbu s miernym jemným odleskom. Vyberte si ovocie s rovnomernou farbou, pretože to naznačuje správnu dobu dozrievania.
  • Skontrolujte mäkkosť - ovocie skontrolujte jemným stlačením prstami. Zrelé hurmikaki by mala byť mierne mäkká, ale nie príliš. Vyhnite sa príliš tvrdému ovociu, pretože to môže znamenať, že ešte nie je dostatočne zrelé.
  • Vyhnite sa ovociu s plesňou alebo hnilobou - dôkladne skontrolujte hurmikaki na prítomnosť plesní, škvŕn alebo hniloby. Vyberte si len čisté a zdravé ovocie.
  • Venujte pozornosť veľkosti a tvaru - hurmikaki sa môžu líšiť v tvare a veľkosti. Vyberte si ovocie, ktoré sa vám páči a vyhovuje vašim preferenciám.

Všeobecne platí, že hurmikaki je najlepšie jesť, keď je úplne dozreté.

Neprehliadnite: Bobkový list: Pripravte si z neho sirup! Jeho účinky vás zaručene presvedčia

hurmikaki zdravie

Zdroj: Depositphotos

Ako očistiť hurmikaki?

Hurmikaki je ovocie, ktoré obsahuje veľa vitamínov a minerálov.

Ak chcete očistiť hurmikaki, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  • Začnite tým, že si dôkladne umyjete ruky, aby ste predišli prenosu baktérií na ovocie.
  • Hurmikaki dôkladne umyte pod teplou vodou, pričom nezabudnite na opláchnutie povrchu ovocia.
  • Použite štetinkovú kefku na odstránenie akýchkoľvek škvŕn alebo nečistôt, ktoré môžu byť na povrchu.
  • Potom opäť opláchnite hurmikaki pod teplou vodou, aby ste odpláchli všetky nečistoty.
  • Ak si želáte zbaviť šupku hurmikaki, najlepším spôsobom je prebodnúť ju a odokryť jej vnútro.

Mali by ste byť opatrní pri manipulácii s hurmikaki, aby ste sa neporezali.

Ako spracovať hurmikaki a ako použiť hurmikaki?

Hurmikaki je exotický ovocný druh, pôvodom z Ázie. Je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu.

Ak chcete spracovať hurmikaki, môžete vyskúšať niekoľko jednoduchých spôsobov.

  • Konzumácia čerstvého hurmikaki - najjednoduchší spôsob je konzumovať hurmikaki čerstvé. Stačí ho očistiť, olúpať a pokojne ho konzumovať.
  • Výroba smoothie - hurmikaki môže byť skvelou zložkou pre smoothie. Stačí ho nakrájať na kúsky a spolu s ostatnými ovocnými prísadami (ako napríklad banán alebo jahody) ho mixovať v mixéri, kým nevznikne hladká zmes.
  • Príprava kompótu - ak máte radi sladké dezerty, hurmikaki môžete použiť na prípravu kompótu. Očistite ho a nakrájajte na menšie kúsky. Potom ich varíte v hrnci spolu s cukrom, vodou a ďalšími prísadami podľa vlastného vkusu.
  • Pridanie hurmikaki do šalátu - ak chcete pridať exotickú chuť do svojho šalátu, hurmikaki môže byť skvelou voľbou. Stačí ho nakrájať na kocky alebo plátky a pridať ho do zeleninového alebo ovocného šalátu.
  • Pečenie hurmikaki - hurmikaki môžete tiež použiť vo varení a pečení. Môžete ho pridať do koláčov, zákuskov alebo muffinov na zvýšenie ich chuti a výživovej hodnoty.

Odporúčame aj: Chrípka - STOP! Ochráňte sa pred chrípkou s týmito superpotravinami

hurmikaki ovocie

Zdroj: Depositphotos

Prečo jesť hurmikaki? Tu je 10 účinkov na zdravie!

Hurmikaki má veľký prínos pre zdravie. Pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém, podporuje zdravie očí a zlepšuje pokožku. Je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a chránia náš organizmus pred rôznymi ochoreniami.

Hurmikaki je ovocie, ktoré je plné vitamínov, minerálov a ďalších živín. A takéto má pozitívne účinky na naše zdravie:

1. Posilňuje imunitný systém

Hurmikaki obsahuje veľa vitamínu C, ktorý je známy svojimi imunitnými vlastnosťami a pomáha posilňovať našu odolnosť voči chorobám.

2. Zlepšuje trávenie

Obsah vlákniny v hurmikaki pomáha zlepšovať trávenie a regulovať črevné funkcie.

3. Podporuje zdravie srdca

Hurmikaki obsahuje železo, horčík a draslík, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca. Tiež obsahuje flavonoidy, ktoré môžu pomôcť znižovať krvný tlak a zlepšiť cirkuláciu krvi.

4. Udržuje zdravú pokožku

Vitamín E a vitamín A v hurmikaki pomáhajú udržiavať pokožku zdravú a hydratovanú. Toto ovocie je tiež bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť kožu pred voľnými radikálmi a predčasným starnutím.

5. Zlepšuje zrak

Hurmikaki obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre zdravie očí. Tieto zložky môžu pomôcť ochrániť oči pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a zlepšiť zrakovú ostrosť.

6. Pomáha pri chudnutí

Hurmikaki je nízkokalorické ovocie a obsahuje veľa vlákniny. Tieto vlastnosti môžu pomôcť pri chudnutí, pretože podporujú pocit sýtosti a regulujú hladinu cukru v krvi.

Tip pre vás: Sezóna rakytníka je tu - spoznaj jeho benefity pre ľudské zdravie

hurmikaki účinky

Zdroj: Depositphotos

7. Zlepšuje trávenie

Vysoký obsah vlákniny v hurmikaki pomáha stimulovať tráviaci systém a zlepšuje trávenie.

8. Dodáva energiu

Hurmikaki obsahuje sacharidy, ktoré sú zdrojom energie pre naše telo. Tiež obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie metabolizmu a získavanie energie z potravy.

9. Posilňuje kosti

Hurmikaki je bohatá na vápnik, fosfor a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí a zubov.

10. Podporuje zdravie mozgu

Hurmikaki obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť mozgové bunky pred poškodením. Tiež obsahuje minerálne látky, ako je draslík, ktorý podporuje správne fungovanie mozgu a nervového systému.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE