Bobkový list: Pripravte si z neho sirup! Jeho účinky vás zaručene presvedčia

Bobkový list je súčasťou azda každej kuchyne, kde sa najčastejšie používa ako dochucovadlo pri príprave jedál. Má svoju špecifickú chuť, farbu, veľkosť i tvar, a preto je bobkový list neprehliadnuteľný aj pre tých, ktorí sa s kuchynskými bylinkami ešte len zoznamujú.

Tento druh rastlinky si môžete dokonca veľmi ľahko vypestovať aj doma, pričom práve týmto spôsobom sa do našich domovov dostáva aj vo svojej čerstvej, nielen sušenej podobe. Predsa len – vedeli by ste si predstaviť napríklad kapustnicu, sviečkovú či iné druhy jedál bez bobkového listu?

Avšak nielen na varenie je bobkový list mimoriadne vhodný, nakoľko obsahuje množstvo telu prospešných látok. Viete o tom, že jeho správnou prípravou vám môže dokonca pomôcť aj s mnohými zdravotnými ťažkosťami? K tomu vám poslúži napríklad aj sirup či olej z bobkových listov.

Bobkový list či vavrín

Bobkový list nie je iba bylinkou či dochucovadlom v kuchyni, ale je to zároveň aj liečivá rastlina. Bobkový list, teda listy vavrínu, majú bohatú históriu a rovnako bohaté využitie aj mimo kuchyne. Prenikavá, výrazná a veľmi aromatická vôňa bobkového listu sa často využíva napríklad aj v aromaterapii či ako prísada pri príprave prírodných repelentov proti niektorým druhom hmyzu alebo iných škodcov.

Vavrín či bobkový list bol však v minulosti vo veľkej miere využívaný aj ako prísada do zmesí, ktoré sa využívali pri ochranných a očistných rituáloch.

Odporúčame: Ľubica Farkasová: Ženy vyvíjajú na seba obrovský tlak, ktorý má vplyv nielen na ich zdravie, ale aj okolie

bobkový list účinky

Zdroj: Depositphotos

Listy vavrínu sú s nami už od nepamäti!

Aj keď je bobkový list s ľuďmi prítomný azda už od nepamäti, najznámejšie obrázky vavrínu patria Caesarovi, ktorý ho preslávil vďaka vavrínovému vencu. Ten zdobil jeho hlavu pri rôznych stretnutiach či zápoleniach, ktoré boli typické pre obdobie, v ktorom Caesar žil.

Vetvičky vavrínu boli považované za znak božskosti, pričom boli spájané s bohom Apollónom. A ako sa hovorí aj v dnešných časoch – nezaspi na vavrínoch! Áno, ide o bobkový list, ktorý ale má aj veľké množstvo liečivých účinkov.

Čo obsahuje bobkový list?

Bobkový list bol predmetom výskumu rôznych vedeckých skupín. A práve vedci pripisujú bobkovému listu jednak mierne sedatívne, ale aj protizápalové účinky. Bobkový list navyše veľmi pozitívne ovplyvňuje funkciu tráviaceho systému a najčastejšie sa (okrem dochucovadla do jedál) užíva vo forme čaju.

Pravidelné pitie čaju z bobkových listov prospieva predovšetkým diabetikom, nakoľko bobkový list znižuje hladinu cukru v krvi. Jeho užívanie sa odporúča ale aj pri:

  • prechladnutí,
  • kašli,
  • bolestiach v krku,
  • ochoreniach horných dýchacích ciest.

Niektoré vedecké výskumy bobkového listu sú zamerané aj na to, kde sa vedci špecifikujú na výskum tých liečivých účinkov, ktoré by mohli mať priaznivý vplyv na celkovú funkciu imunitného systému, pričom by bobkový list mohol mať dokonca aj protirakovinové účinky.

Neprehliadnite: Plesnivý chlieb: Viete, čo s ním? Iba jedno riešenie je správne!

odvar z bobkového listu

Zdroj: Depositphotos

Sirup z bobkového listu

Sirup z bobkového listu sa odporúča konzumovať predovšetkým vtedy, ak vás trápi kašeľ či prechladnutie. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Čo budete potrebovať:

  • 10 veľkých bobkových listov,
  • 12 – 15 lyžíc hnedého cukru,
  • 1 veľký citrón,
  • pohár vody.

Postup pri príprave sirupu z bobkového listu je nasledovný:

  • V hrnci rozohrejte všetok cukor s trochou vody. Počkajte, kým sa cukor rozpustí a začne karamelizovať.
  • Cukor miešajte dovtedy, kým nevznikne hladká forma.
  • Potom prilejte pohár vody a miešajte.
  • Následne pridajte aj všetky bobkové listy.
  • Všetko spolu varte maximálne 5 minút, a potom odstavte.
  • Pripravenú zmes sceďte a prelejte ideálne do pripraveného uzatvárateľného zaváraninového pohára.
  • Do sirupu pridajte citrónovú šťavu z pol citróna a nakrájanú zvyšnú polovicu citróna na kolieska. Citrón predtým nezabudnite umyť.
  • Pohár so sirupom uzavrite a v prípade zdravotných ťažkostí užívajte 3x denne jednu lyžičku.

Odporúčame aj: RECEPT: Malinové tiramisu z Pečie celé Slovensko

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE