Choroba v zime: Prečo nás dokáže chrípka či prechladnutie potrápiť častejšie?

V zime je pravdepodobnejšie, že ochorieme – ale nie z dôvodov, o ktorých si myslíme, že zapríčiňujú nepríjemné ochorenia práve v tomto období. Odborníci tvrdia, že chrípku alebo prechladnutie v zimných mesiacoch nemusí nutne spôsobiť pobyt vonku v chladnom či sychravom počasí.

Realita i prax dlhodobo ukazujú, že častejšie chorí bývame práve v zime. Prečo je to tak? Chladné počasie nás núti byť dlhší čas doma či v uzavretých priestoroch, čo zvyšuje riziko infekcie. Vírusy pritom majú tendenciu žiť dlhšie pri nižších teplotách a nižšej vlhkosti.

Zimná sezóna je ročným obdobím, kedy máme viac respiračných infekcií a infekcie dýchacích ciest sa v zimnom období prenášajú ľahšie. Prečo?

2 hlavné dôvody respiračných ochorení

Prvým je, že trávime viac času v uzavretých priestoroch, blízko seba, takže máme dlhší osobný kontakt. Vírusy tak k sebe majú bližšie a je väčšia pravdepodobnosť, že sa nakazíme a zostaneme chorí.

Druhý dôvod súvisí s vlhkosťou. Keď sa vírusy prenášajú z jednej osoby na druhú, v uzavretých priestoroch majú k sebe zvyčajne veľmi blízko. Pre zimné obdobie je typická nízka vlhkosť, pričom práve to malé množstvo vlhkosti obklopuje vírus. Keď sa ale vlhkosť vyparí, vírus zostane vo vzduchu dostatočne dlhý čas, preto hrozí väčšie riziko nákazy.

Odporúčame: Biologický vek: Čo znamená a ako si ho správne vypočítať?

choroba v zime

Zdroj: Depositphotos

Prečo sme viac chorí práve v zime?

Prečo sme v zime náchylnejší na prechladnutie? Táto otázka zaujíma nielen nás, ale aj mnohých vedcov. Tí prednedávnom spravili dokonca aj výskum, aby dokázali vedecky a exaktne odpovedať. A na čo prišli?

Výsledkom ich výskumu je, že za mnohé ochorenia v tomto období môže práve zima a náš nos. Náchylnosť na prechladnutie závisí totiž od toho, ako dobre máme vyvinutú obranyschopnosť, ktorej reakcie sú vrodené v nose. Ten ale v zime býva znecitlivený, čo môže byť problém.

Môžeme zabrániť vypuknutiu choroby?

Keby sme dokázali vnímať prvé, nenápadné signály svojho tela, tak určite áno! Imunitný mechanizmus sa totiž skrýva v samotnom nose.

  • Poskytuje vrodená reakcia v nose obranu aj voči vírusom? ÁNO.
  • Znižuje teplota vzduchu protivírusovú imunitnú odpoveď? ÁNO. To zároveň vysvetľuje, prečo sú ľudia v zime náchylnejší na prechladnutie.

Neprehliadnite: RECEPT: Bryndzovo-slaninová roláda s jarnou cibuľkou z Pečie celé Slovensko

prečo sme v zime chorí

Zdroj: Depositphotos

Vírusom sa v zime veľmi darí!

Väčšina ľudí prechladne v zime alebo na jar, no prechladnúť je možné kedykoľvek počas roka. Za ideálnych podmienok mnohé vírusy vydržia dlhšie pri nižších teplotách.

V miernych teplotných pásmach sa chrípková sezóna zvyčajne vyskytuje s chladnejšími mesiacmi. V trópoch je ale chrípka často spojená s obdobiami dažďov a môže sa vyskytovať počas celého roka alebo vykazovať vrcholy v zimných mesiacoch.

Nedostatok pravidelného vystavovania sa slnečnému žiareniu počas chladnejších mesiacov môže tiež ovplyvniť náš imunitný systém, čo má negatívny vplyv na našu obranyschopnosť proti chorobám a prechladnutiam.

Aká je základná prevencia proti ochoreniam?

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť prechladnutiu, je:

  • pravidelne si umývať ruky mydlovou vodou po dobu najmenej 20 sekúnd,
  • nedotýkať sa neumytými rukami tváre, očí, nosa alebo úst,
  • vyhýbať sa blízkemu kontaktu s tými, ktorí kašlú a kýchajú, 
  • pravidelne dezinfikovať povrchy v domácnosti, ktorých sa často dotýkame, ako sú napríklad zábradlia alebo kľučky na dverách.

Odporúčame aj: Ako zvládnuť stres? 6 krokov, ako sa udržať v psychickej pohode

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE