Biologický vek: Čo znamená a ako si ho správne vypočítať?

Váš biologický vek môže ukázať, ako váš životný štýl ovplyvňuje vaše zdravie. Ako si ho ale vypočítať? Možno ste už niekedy začali premýšľať o vašom zdraví z hľadiska chronologického veku, či je napríklad potrebné začať viac cvičiť alebo zdravšie sa stravovať, aby sa vášmu telu lepšie darilo.

Biologický vek má málo spoločné s tým, ako vyzeráte navonok. No oveľa viac s tým, čo sa deje vo vnútri vášho tela. Keďže každý z nás je iný, každé telo bude reagovať inak na starnutie v závislosti od celého radu faktorov, ktoré majú oveľa viac dočinenia so životom, ktorý ste žili, a nie s tým, čo robíte práve teraz.

Okrem toho, že vám pomôže pochopiť, aký zdravý ste dnes, poznanie vášho biologického veku vám môže tiež pomôcť zmeniť váš životný štýl k lepšiemu. Či už ide o zisťovanie, koľko by ste mali vážiť, alebo o to, ako bojovať napríklad s príznakmi menopauzy, vysvetlíme vám, ako váš biologický vek môže ovplyvniť kvalitu vášho života.

Aký je náš biologický vek?

Biologický vek závisí od génov, ktoré sme zdedili, ako aj od prostredia, v ktorom žijeme a životného štýlu. Sme zvyknutí merať vek chronologicky počítaním rokov od narodenia, ale veda nám hovorí, že každý človek starne inak. Tento vek však nie je určený na základe fyzických faktorov, ako je vzhľad našej pokožky alebo typ našej postavy.

Vždy sa nájdu ľudia, ktorí vyzerajú mladšie alebo staršie ako je ich vek. Biologický vek je komplexným kvantitatívnym meradlom procesu vnútorného starnutia jednotlivca a obrazom celkového zdravia.

Ak sa však obávate toho, čo vám kalkulačka povie, je tu dobrá správa:

  • na rozdiel od chronologického starnutia sa biologické starnutie dá zmeniť, zlepšiť a dokonca aj zvrátiť.

Odporúčame: Ako zvládnuť stres? 6 krokov, ako sa udržať v psychickej pohode

biologický vek výpočet

Zdroj: Depositphotos

Čo ovplyvňuje náš biologický vek?

Biologický vek je ovplyvnený životným štýlom, vrátane kondície a výživy. Veľkú úlohu tu zohráva aj miera stresu, nakoľko udržiavanie hladín stresového hormónu (kortizolu) na minime prostredníctvom cvičenia pomáha odvrátiť predčasné starnutie. Dôležité je ale aj to, čo jete!

Medzi dôležité faktory ďalej patrí aj:

  • prijímanie dostatočného množstva vitamínov a minerálov v strave,
  • zníženie príjmu kofeínu a alkoholu,
  • odbúranie fajčenia,
  • pravidelný a kvalitný spánok.

Zatiaľ čo niektoré faktory životného štýlu drasticky urýchľujú starnutie, biologický vek závisí aj od kombinácie génov a prostredia, v ktorom žijete. Mnohé faktory životného štýlu, ktoré ovplyvňujú starnutie, sú vo veľkej miere individuálne.

Kalkulačka biologického veku

Použite našu kalkulačku biologického veku, aby ste zistili, ako dobre starne vaše telo a či váš životný štýl potrebuje prípadnú revíziu. Začnite svojim skutočným vekom, potom odpovedzte na nasledujúcich osem kľúčových otázok a pripočítajte alebo odčítajte roky v závislosti od vašich odpovedí.

Aká je vaša váha?

  • Mám nadváhu a potrebujem schudnúť 10 kg alebo viac (+2 roky)
  • Mám trochu nadváhu a chcela by som schudnúť 5 kg (+1 rok)
  • Som štíhla a v správnom hmotnostnom rozmedzí pre moju výšku (-2 roky)
  • Mám podváhu (+1 rok)

Prečo na tom záleží? Nadváha je spojená so zvýšeným rizikom chorôb súvisiacich s vekom, ako je cukrovka 2. typu, vysoký krvný tlak a artritída. Dosiahnutie zdravej hmotnosti je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre ochranu svojho zdravia, ale zároveň môže byť už ťažšie udržať si štíhlu postavu.

S pribúdajúcim vekom strácate svalovú hmotu, takže váš metabolizmus sa môže spomaliť. To znamená, že potrebujete prijať menej kalórií, ako ste prijímali v dvadsiatke a tridsiatke.

Aká je vaša úroveň aktivity?

  • Každý týždeň robím aspoň 150 minút aeróbneho cvičenia a nejaký silový tréning (-2 roky)
  • Necvičím veľa, ale snažím sa chodiť čo najviac a občas si zacvičím jogu alebo pilates pre začiatočníkov (bez zmeny)
  • Málo cvičím (+2 roky)

Prečo na tom záleží? Cvičenie pôsobí na srdce a pľúca, pomáha kontrolovať vašu váhu, znižuje stres a zvyšuje endorfíny pre okamžité zlepšenie nálady. Príchod menopauzy spôsobuje postupnú stratu hustoty kostí a svalovej hmoty, čo môže viesť k nebezpečným stavom, ako je osteoporóza.

Aký je váš jedálniček?

  • Vyvážený, väčšinou založený na ovocí a zelenine, s niektorými druhmi mastných rýb, malým množstvom mäsa a veľmi malým množstvom cukru (-2 roky)
  • Snažím sa dobre jesť, ale niekedy siahnem po nezdravom jedle, keď som v strese alebo zaneprázdnený (+1 rok)
  • Moja strava nie je dokonalá. Mám chuť na sladké a živím sa hotovými jedlami a polotovarmi (+2 roky)

Prečo na tom záleží? Vyvážená strava vám poskytne všetky živiny, ktoré potrebujete pre celkové zdravie. Jedlá si pripravujte sami z čerstvých surovín, kedykoľvek je to možné. Hotové jedlá či polotovary majú často vysoký obsah cukru, ktorý pridáva kalórie, čo prispieva k priberaniu, a soli, čo je zlá správa pre váš krvný tlak.

Konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny je spojená s tým, že vaša pleť získa mladistvý vzhľad. Potraviny obzvlášť bohaté na živiny proti starnutiu sú napríklad aj žerucha, špenát, papája, brokolica a avokádo.

Bez ohľadu na to, koľko cvičíte, koľko denne presedíte?

  • Sedím aspoň osem hodín denne (+2 roky)
  • Veľa času zo dňa sedím, ale snažím sa každú hodinu vstať a viac sa hýbať (bez zmeny)
  • Som aktívna a nemám sedavé zamestnanie (-2 roky)

Prečo na tom záleží? V skutočnosti desať alebo viac hodinové sedenie denne vás môže zostarnúť až o osem rokov. Odporúča sa, aby dospelí prerušili dlhé sedenie miernou aktivitou. Stačí napríklad vstať od stola a ísť na krátku prechádzku alebo si urobiť rýchlu 15-minútovú jogu počas prestávky na obed.

Neprehliadnite: Skvelý recept na účinný spaľovač tukov aj bez cvičenia!

biologický vek kalkulačka

Zdroj: Depositphotos

Fajčíte?

  • Nie, nikdy som nefajčil/a (-2 roky)
  • Už nefajčím (bez zmeny)
  • Áno (+2 roky)

Prečo na tom záleží? Fajčenie je spojené s mnohými formami rakoviny, starnutím kože, srdcovými chorobami a osteoporózou. Dobrou správou ale je, že odvykanie umožňuje vášmu telu začať napravovať škody.

Aký je váš spánok?

  • Väčšinu nocí spím sedem alebo osem hodín a zobudím sa svieži (-2 roky)
  • Mám menej ako šesť hodín spánku (bez zmeny)
  • Cez víkendy spím viac, ale cez týždeň spím menej (+2 roky)

Prečo na tom záleží? Počas hlbokého spánku telo uvoľňuje látky, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri regenerácii vášho imunitného systému.

Žijete v strese?

  • Nie, hoci z času na čas mám v práci krátkodobý stres (-1 rok)
  • Áno, ale zvládam to napríklad meditáciou či tanečnými kurzami a rozhovormi s priateľmi (bez zmeny)
  • Áno a považujem to za zdrvujúce a veľmi to ovplyvňuje moju náladu (+2 roky)

Prečo na tom záleží? Krátke návaly stresu môžu byť pre nás celkom dobré, pretože dávajú imunitnému systému rýchlu podporu. Dlhodobý stres však zvyšuje markery zápalu v krvi, čo znižuje imunitu a podporuje nezdravé návyky. Naučiť sa zvládať stres tiež nie je vždy jednoduché, najmä ak ste pod veľkým tlakom v rôznych oblastiach svojho života.

Ale, aby ste znížili svoj biologický vek, skúste si nájsť čas na chvíľky s vedomím počas dňa alebo sa porozprávajte so svojimi blízkymi o tom, ako sa cítite, a riešte, ako sa zotaviť zo syndrómu vyhorenia, ak sa cítite preťažení.

Pijete alkohol?

  • Nepijem alkohol (-1 rok)
  • Pijem iba príležitostne, a to víno alebo sekt (bez zmeny)
  • Pijem pravidelne, a to aj tvrdý alkohol (+2 roky)

Prečo na tom záleží? Pitie aj o niečo viac, by mohlo ovplyvniť schopnosť vášho tela regenerovať sa. Prejedanie sa zvyšuje vaše šance na mŕtvicu a nadmerná konzumácia alkoholu môže tiež viesť k priberaniu.

Akýkoľvek alkohol, ktorý pijete, prispieva k ukladaniu tuku. Vaše telo ho metabolizuje skôr ako jedlo, takže kalórie z jedla sa ukladajú ako tuk.

Odporúčame aj: Ideálna dĺžka spánku podľa vedcov: Spíte dostatočne veľa?

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE