Ideálna dĺžka spánku podľa vedcov: Spíte dostatočne veľa?

Aká je ideálna dĺžka spánku? Táto otázka zamestnáva odborníkov i laikov už mnoho rokov, pričom ich názory sa často rôznia.

Nedávna štúdia publikovaná v Nature Aging priniesla nové zistenia. Vedci skúmali súvis medzi spánkom, kogníciou, teda schopnosťou vnímať a poznávať, a životnými podmienkami.

Spánkový režim

Aj vám sa niekedy zdá, že deň nemá dostatok hodín na to, aby ste stihli všetko, čo chcete? Veľa času trávime v práci či škole a mnoho toho na nás čaká aj doma. Aby sme nežili len pre povinnosti, snažíme sa nájsť si čas aj na koníčky a oddych.

Mnoho ľudí si nevie zorganizovať čas tak, aby mali pravidelný spánkový režim. Buď spia všeobecne málo alebo sa spánkový deficit snažia dohnať, a tak spia veľa. 

Odporúčame: Ako často prať posteľnú bielizeň? Toto je vhodný interval!

vstávanie

Zdroj: Depositphotos

Optimálny počet hodín spánku

Podľa najnovších zistení vedcov, by mal zdravý spánok trvať denne sedem hodín. Ide o optimálne množstvo, ktoré poskytuje telu dostatok času na regeneráciu a oddych. Pre porovnanie kratší, ale aj dlhší spánok nepriaznivo vplývajú na sústredenie a celkové duševné zdravie.

Účastníci štúdie boli prevažne európskeho pôvodu. Vekové rozpätie dobrovoľníkov sa pohybovalo medzi 38 a 73 rokov života. Predmetom skúmania neboli deti ani dospievajúci, pretože ich mozgy sú ešte vo vývine.

Ľudia, ktorí spali sedem hodín, mali v priemere lepšie výsledky v kognitívnych testoch, ako je rýchlosť spracovania informácie, vizuálna pozornosť a pamäť, ako tí, ktorí spali viac alebo menej ako sedem hodín.

Odlišnosti

Na to, aby sa výhody sedem hodín trvajúceho spánku prejavili naplno, je však podľa výskumníkov dôležitá jedna vec, a to aby ľudia spali daný počet hodín bez prerušenia.

Odborníci počas skúmania odhalili aj to, že všetci nereagujeme na nedostatok spánku rovnako. U výskumnej skupiny sa objavili mierne odlišnosti, pričom vzťah medzi trvaním spánku, vnímaním a duševným zdravím sa menil v závislosti od genetiky a štruktúry mozgu konkrétneho jedinca.

Prečítajte si: Potraviny spôsobujúce problémy so sústredením. Vyvarujte sa im!

meditácia

Zdroj: Depositphotos

Význam spánku v živote človeka

Spánok pomáha udržiavať normálnu funkciu mozgu a umožňuje koncentrovať sa. Dostatok spánku chráni pred vznikom demencie a zároveň zmierňuje jej príznaky. Posilňuje aj imunitný systém a rozvíja kreativitu a myslenie.

Ako zaspať?

Niektorí ľudia trpia rôznymi poruchami spánku a teda nedokážu zaspať, aj keď sa o to snažia. Rád o tom, ako čo najrýchlejšie zaspať, je veľa.

Všeobecne sa odporúča spať v chladnej miestnosti s prístupom čerstvého vzduchu a minimálnym prienikom svetla. Pred spaním je vhodné vyhýbať sa pitiu alkoholu, ako aj aktivitám, ktoré by vás mohli prebrať. Nápomocné sú naopak meditácie.  

Pozri aj: Trápi vás nespavosť? Skúste účinné rady ako rýchlo zaspať

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE