Potraviny z konzervy: Týchto šesť radšej nekupujte - obsahujú veľa soli i konzervantov!

Kuchyňa spolu s komorou či špajzou sú zväčša kráľovstvom každej správnej gazdinky. Navyše tie, ktoré rady varia, majú vždy presný prehľad o tom, kde čo majú a aké zásoby im chýbajú, pokiaľ ich minú či spotrebujú pri varení, pečení alebo pri príprave jedál.

Medzi užitočných pomocníkov patria nepochybne konzervované potraviny. Sladké či slané potraviny z konzervy neraz vedia zachrániť nejednu z nás, ak nás napríklad prekvapí nečakaná návšteva alebo nám došli zásoby čerstvých alebo mrazených rôznych druhov ovocia či zeleniny.

Viete však, že niektoré potraviny z konzervy paria k tomu najhoršiemu, čo môžete nechtiac zaradiť medzi ingrediencie pri príprave jedál? Pripravili sme pre vás zoznam tých, ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť a nahradiť ich čerstvými alebo mrazenými variantami, pokiaľ to bude čo i len trošku možné.

Konzervované potraviny vyberajte veľmi pozorne

Samotné jedlá a potraviny z konzervy vedia nepochybne urýchliť proces varenia, pečenia a prípravu rôznych pochúťok, pričom vedia skvele doplniť rôzne recepty. Na druhej strane v nich však nemožno nájsť rovnaký nutričný profil ako v čerstvých potravinách.

Koniec-koncov, netreba ale zatracovať celú ponuku potravín z konzervy. Dajte si však pozor na tie, ktoré získavajú titul najhorších konzervovaných potravín.

Odporúčame: Skvelý recept na účinný spaľovač tukov aj bez cvičenia!

Potraviny z konzervy

Zdroj: Depositphotos

1. Hotové jedlá z konzervy

Či už ide o omáčky, mäso a iné hotové jedlá, pravdepodobne si ich viete a dokážete pripraviť aj sami doma s použitím čerstvých či domácich surovín. Čo je ale najdôležitejšie – ak si tieto jedlá pripravíte doma, zbavíte sa zbytočných konzervantov, ktoré by mohli mať zlý vplyv na váš organizmus. 

Preto, pokiaľ je to čo i len trošku možné, po hotových jedlách z konzervy siahnite iba výnimočne v najväčšej časovej tiesni.

2. Polievky z konzervy

Polievky z konzervy bývajú niekoľkokrát spracované a obsahujú zbytočné aditíva a konzervanty, čo môže mať taktiež z dlhodobého hľadiska nepriaznivý vplyv na správne fungovanie vášho organizmu.

Investujte preto radšej do čerstvej zeleniny a potravín, ktoré budú súčasťou vašej obľúbenej polievky pripravenej doma. Uvidíte, že to pôjde jednoduchšie, ako by ste si mysleli.

3. Ryby z konzervy

Ryby z konzervy prechádzajú viacnásobným spracovaním, a preto sú často bez chuti a ešte aj obsahujú množstvo soli. Skúste si preto dopriať ich chladenú či čerstvú verziu z overených zdrojov, aby ste si vychutnali čistú chuť rýb bez zbytočných prísad.

Neprehliadnite: Borovicové šišky ako malý zázrak: Pripravte si čaj, likér či med!

ryby v konzerve

Zdroj: Depositphotos

4. Vývary z konzervy

Vývary z konzervy rovnako ako aj ostatné konzervované polievky obsahujú veľké množstvo sodíka a v porovnaní s domácim vývarom nie sú ani cenovo výhodnejšie. Nehovoriac o chuti vývaru pripraveného doma z poctivých surovín.

5. Zelená zelenina z konzervy

Zelená zelenina, ako napríklad špargľa, hrášok alebo zelená fazuľka, strácajú v procese konzervovania veľa živín a aj samotnú chuť! Preto spravíte lepšie, ak si vyberiete ich čerstvé, prípadne mrazené varianty.

6. Ovocie z konzervy

Konzervované ovocie sa väčšinou predáva v sladkom sirupovom náleve – teda ako kompót. Ovocie z konzervy však ale obsahuje veľa nadbytočného cukru a navyše ho oberá aj o chuť. Neváhajte preto konzervované ovocie nahradiť mrazeným alebo čerstvým ovocím.

Odporúčame aj: Jogurt: TOP 6 účinkov pre naše zdravie i krásu!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE