Borovicové šišky ako malý zázrak: Pripravte si čaj, likér či med!

Borovicové šišky sú plody borovice a zároveň je to aj spôsob, akým sa borovice rozmnožujú, teda inými slovami – vytvárajú či produkujú viac stromov. Borovicové šišky sa delia na samčie a samičie. Zvyčajne sa samčie a samičie šišky rodia na tom istom strome.

Samčie šišky produkujú peľ a sú umiestnené na spodných vetvách stromu. To má zabrániť tomu, aby peľ padal na samičie šišky toho istého stromu. Keď si predstavíte šišku, pravdepodobne si predstavíte samičiu šišku s drevnatými špirálovitými šupinami. Je to preto, že samčie šišky sú oveľa menšie a žijú len krátko, zvyčajne na jar a sú mäkké hubovité. Samčie šišky netvoria drevené puzdro s tvrdou škrupinou ako samičie šišky.

Samičie šišky využívajú svoju drevitú štruktúru, aby udržali svoje semená v bezpečí tak, aby mohli byť opelené a ďalej rásť. Každá samičia šiška má početné špirálovito usporiadané šupiny, pričom na každej plodnej šupine sú dve semená.

Borovicové šišky dokonca aj predpovedajú počasie!

Vedeli ste, že samičie šišky sa otvárajú a zatvárajú v závislosti od počasia? Je to pravda! Keď je samičia šiška na teplom a suchom mieste, šiška sa otvorí a odkryje svoje semená. Keď je na vlhkom alebo chladnom mieste, šiška sa uzavrie.

Takto chráni samičia šiška svoje semená pred dažďom a studeným vzduchom.

Odporúčame: Bobkový list: Pripravte si z neho sirup! Jeho účinky vás zaručene presvedčia

borovica

Zdroj: Depositphotos

Borovicové šišky sú ale aj prírodnou medicínou

Rovnako ako vedci, tak aj bylinkári a naše staré matere sa zhodujú v tom, že borovicové šišky sú prírodným liekom. Preto si pri prechádzke lesom nazbierajte niekoľko šišiek a zoberte si ich domov.

Ak si z nich totiž správnym postupom doma urobíte likér, med alebo (ne)obyčajný čaj, môžete tak pomôcť svojmu telu i mysli. Prečo? Borovicové šišky sú doslova vitamínovou bombou, obsahujú veľké množstvo telu prospešných látok ako napríklad esenciálne oleje, vitamíny, minerály – selén, horčík, železo.

Borovicový likér

Ak si doma pripravíte borovicový likér a v malých množstvách si ho pravidelne doprajete, odbúrate stres a uvoľníte svoju myseľ. A to je v dnešnej uponáhľanej dobe predsa na nezaplatenie, nemyslíte?

Postup na prípravu likéru z borovicových šišiek je nasledovný:

  • do zaváraninového pohára nasypte 1 lyžicu borovicového ihličia, 2 rozdrvené borovicové šišky, 5 rozdrvených klinčekov, 2 rozdrvené badiány, podľa chuti škoricu a všetko spolu premiešajte, 
  • zalejte cca 0,5 litrom kvalitného, ideálne domáceho, ovocného tvrdého alkoholu,
  • pohár uzatvorte a nechajte lúhovať na tmavom a chladnom mieste aspoň 14 dní,
  • takto pripravený likér potom sceďte do fľašky a uchovávajte v chladničke.

Likér z borovicových šišiek by sa mal konzumovať po lyžičkách, preto to s jeho pitím neprežeňte.

Borovicový čaj

Borovicový čaj je hotový zázrak predovšetkým na zápal močového mechúra. Borovicové šišky totiž majú fantastické:

  • dezinfekčné účinky, 
  • súčasne zmierňujú aj zápaly v tele.

Čaj z borovicových šišiek si pripravíte veľmi jednoducho:

  • 2 rozdrvené borovicové šišky v hrnčeku zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať približne 15 minút.

Takto pripravený čaj pred jeho pitím ešte preceďte a ak sa potrebujete zbaviť zápalu, pripravujte si ho pravidelne 2x denne aspoň 7 dní za sebou.

Neprehliadnite: Ako v sebe posilniť optimizmus a vyhnúť sa úzkosti

borovica šišky

Zdroj: Depositphotos

Borovicový med

Borovicový med býva doslova akousi prvou pomocou práve vtedy, ak vás prepadne nádcha, kašeľ či prechladnutie. Príprava borovicového medu je nasledovná:

  • približne 20 – 30 malých borovicových šišiek poriadne vyumývajte a nechajte variť vo vriacej vode aspoň 30 minút,
  • tekutinu zo šišiek zlejte a pridajte do nej 1,25 kg trstinového cukru a trošku kyseliny citrónovej,
  • takto pripravenú zmes v hrnci priveďte k varu a nechajte variť na miernom ohni až do jej zhustnutia.

Borovicový med bude hotový, ak je zmes kompaktná, drží pokope a nerozlieva sa. Urobte si skúšku tak, že kvapnete med na tanierik a pokiaľ bude držať svoj tvar, je hotový.

Takto pripravený med konzumujte po lyžičkách alebo si ním dochuťte svoj čaj. Jeho chuť je veľmi príjemná a zároveň je veľmi účinný aj na všetky druhy kašľa.

Sú borovicové šišky pre všetkých?

POZOR, borovicový likér, čaj či med nie je určený pre deti mladšie ako 8 rokov, tehotné ženy a seniorov so závažnými zdravotnými problémami. Počúvajte svoje telo a zostaňte zdraví. A to najmä počas blížiaceho sa obdobia chladnej zimy.

Odporúčame aj: Lesná terapia podľa Japoncov pomôže zvládnuť stres aj úzkosť!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE