RECEPT: Mandľovo-čučoriedkové cakesicles z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Mandľovo-čučoriedkové cakesicles z Pečie celé Slovensko
  • 28.08.2022
  • Redakcia .

Cakesicles možno u nás nazvať ako pečené nanuky. Pripraviť sa dajú na rôzne spôsoby, napríklad aj s mandľovo-čučoriedkovou príchuťou. Túto dobrotu upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lucia. Pripraviť ich môžete ako pohostenie na párty, takto luxusne vyzdobené sa hodia napríklad aj na dámsku rozlúčku so slobodou. Čo na ne hovoríte vy?

Suroviny na mandľové cesto:

  • 1 hrnček múka mandľová
  • 1/2 lyžička soľ
  • 1/4 lyžička sóda bikarbóna
  • 1 1/2 lyžička prášok do pečiva
  • 2 lyžice olej rastlinný
  • 3/4 hrnček cukor krupica
  • 2 vajce
  • 1/4 lyžička mandľový extract
  • 6 lyžíc kyslá smotana/tučný smotanový jogurt

Suroviny na mandľovú plnku:

  • 2 lyžice mandľová pasta
  • 2 lyžice maslo

Suroviny na čučoriedkovú plnku:

  • 100 g čučoriedkové pyré
  • 2 lyžice cukor krupica
  • limetková šťava
  • 2 ks žĺtka
  • 2 lyžice maslo

Poleva:

  • 200 g Deco melts ružový
  • 200 g Deco melts čierny
  • farby na čokoládu: biela, ružová, fialová

Dekorácie:

  • lyofilizované maliny
  • zlatý plátok
  • zlatý prach 
  • ružová/fialová stužka
  • deko krabička s papierovou slamou 

Postup prípravy mandľovo-čučoriedkových cakesicles:

  1. Zapneme rúru na 180 °C a nachystáme si formu na pečenie 20 cm, vystelieme papierom.
  2. Mandľový korpus: V menšej mise zmiešame mandľovú múčku, múku, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu, dáme stranou. Robotom dáme miešať maslo s olejom do krémova, pridáme cukor a mixujeme do homogénnej konzistencie, potom vajíčko a bielok. Potom extrakty, smotanu a mlieko. Keď je pekná homogénna zmes, odstavíme z robota a suchú zmes už domiešame ručne. Cesto dáme piecť na 180 °C približne 25 minút.
  3. Príprava formy: Kým sa pečie korpus, namaľujeme formu štetcami – bielu, ružovú a fialovú. Kým farby budú schnúť, nahrejeme čokoládu deco melts, aj ružovú, aj čiernu, vlejeme do foriem (4 formy ružové, 4 formy čierne). Pekne štetcom rozotrieme po všetkých stranách, vsunieme paličku cez otvor a necháme stuhnúť v shockeri. Ak bude nutné, zopakujeme proces druhý krát, aby forma bola rovnomerne na všetkých stranách pokrytá.
  4. Vyberieme cesto z rúry a dáme hneď chladiť. Kým sa chladí, pripravíme plnku.
  5. Čučoriedková plnka: Prevaríme čučoriedky. Do hrnca dáme žĺtka s cukrom, poriadne premiešame, pridáme čučoriedky, premiešame a dáme variť na pomalom ohni (alebo nad vodným kúpeľom). Keď plnka zhustne, odstavíme a po chvíli dáme maslo, poriadne premiešame. Ešte raz prepasírujeme, dáme do inej vychladenej misky a dáme rýchlo na chlad.
  6. Vychladnutý korpus rozdrvíme čo najviac rukami, pridáme pastu a maslo, poriadne celú hmotu premačkáme. Ak je dostatočne spracovaná, začneme plniť formy tak, aby ostal menší priestor aj na malinovú plnku (cca 2/3 mandľová a 1/3 čučoriedková). Poriadne zarovnáme a upravíme paličky. Musí to byť cca 1mm pod okraj, dáme chladiť.
  7. Nahrejeme zbytok čierneho a ružového deco meltu a zalejeme cakesicles, zatrasieme celou formou, aby sa čokoláda usadila, prípadne špachtľou/škrabkou zarovnáme povrch a okraje. Dáme rýchlo stuhnúť do shockeru.
  8. Nachystáme si suroviny na dekoráciu. Rozdrvíme lyofilizované maliny a zbytok ružového deco meltu dáme do vrecka s úzkou špičkou. Vytiahneme stuhnuté cakesicles a zdobíme vreckom, hneď posypeme. Dozdobíme prachom a zlatým plátkom. Ak sa časovo stíha, dozdobíme paličku stužkou.
  9. Hotové cakesickles dáme do dekoračnej krabičky.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní