Zelené cestovanie si zamilujete, poďakuje sa vám aj planéta!

Navštevovať rôzne miesta a spoznávať svet je lákavé. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, či je spôsob akým cestujete do vybraných destinácií ekologický? Ak vám záleží na tom, aby ste žili čo najviac v súlade s prírodou a chcete spraviť niečo prospešné pre planétu, nebojte sa vyskúšať niečo nové a posvieťte si s nami na udržatelné dopravné a logistické služby.

Zelené cestovanie, ktorého cieľom je chrániť prírodné zdroje a biodiverzitu, sa stáva čoraz viac populárnym. Pozrite sa spolu s nami, čo všetko môžete spraviť pre to, aby sa z vás stal ekoturista. Pripravili sme pre vás tipy ako cestovať s čo najnižším negatívnym dopadom na prírodu.

Doprava

Dôležitou súčasťou cestovania je vybrať spôsob, akým sa dopravíte z bodu A do bodu B. Pri väčších vzdialenostiach preferuje väčšina ľudí leteckú dopravu, ktorá je jednou z najrýchlejších, no často aj nie príliš zelených. Vyvstáva preto otázka, či sa dá vôbec cestovať lietadlom ekologicky. Množstvo emisií vyprodukovaných lietadlom priamo ovplyvniť neviete, avšak môžete si napríklad vybrať leteckú spoločnosť, ktorá má vypracovaný program na zníženie emisií uhlíka.

Za ekologické riešenie sa považuje využívanie verejnej dopravy v čo najväčšej miere. Okrem toho, že znížite uhlíkovú stopu vás ako jednotlivca, môžete spoznať nových ľudí či obdivovať krásy krajiny bez toho, aby ste sa museli venovať pozornosť šoférovaniu. Medzi najpopulárnejšie patrí využívanie vlakov a autobusov. Dobrodružnejšie tipy neváhajú skúsiť stopovanie.

Alternatívou je prenajatie hybridného či elektrického vozidla. Ak máte naozaj dostatok času, skúste sa vybrať na výlet na bicykli. Okrem toho, že nevyprodukujete žiadne emisie, spravíte aj niečo pre svoje zdravie a kondíciu.

Ubytovanie

Pred tým, ako si objednáte hotel, skúste si poriadne pozrieť jeho webstránku. Hľadajte informácie o tom, či sa snaží o udržateľný rozvoj lokality, využívanie ekologických materiálov alebo energetickú úsporu. Ak sa hotely správajú ekologicky, radi sa tým pochvália. Pri rozhodovaní by vám mohol pomôcť aj fakt, či dané ubytovanie prešlo certifikáciou, ktorá hodnotí udržateľnosť. Ak ste dobrodružná povaha, môžete sa skúsiť ubytovať u miestnych, v alternatívnych priestoroch alebo spať priamo pod hviezdami či v stane. Samozrejmosťou je, že po sebe táborisko necháte v rovnakom stave, ako ste ho našli.

Odporúčame: Milujete tulipány? Navštívte najkrajšie miesta v Holandsku

bicyklovanie

Zdroj: Shutterstock®

Energie

Snažíte sa šetriť energiami doma? Rozhodne v tom pokračujte aj počas dovolenky. Minimum, čo môžete spraviť je povypínať svetlá, televíziu, kúrenie či klimatizáciu pri odchode z hotelovej izby. Ak v hoteli zotrvávate len niekoľko dní, požiadajte personál, aby vašu izbu, v prípade, že to naozaj nie je nutné, upratal až po vašom odchode. Zníži sa tak napríklad spotreba energie potrebná na vysávanie.

Počas letnej dovolenky sa, samozrejme, nechcete po celom dni strávenom na slnku vrátiť do prehriatej izby. Ak ste pri odchode vypli klimatizáciu, miestnosť schladíte aj takým jednoduchým krokom, akým je zatiahnutie závesov či žalúzií. Teplotu v izbe dokážete znížiť aj o niekoľko stupňov. V zimných mesiacoch pri slnečnom počasí je naopak vítané nechať cez okná prenikať slnečné lúče, ktoré vyhrejú miestnosť bez toho, aby bolo kúrenie nastavené na maximum.

Voda

Aby ste neplytvali vodou, skúste si počas výletu dopriať namiesto kúpeľa vo vani kratšiu sprchu. Ušetríte tým značný objem vody. Vodu nenechávajte zbytočne dlho tiecť. Zastavte jej prívod napríklad kým sa mydlíte, nanášate šampón alebo si čistíte zuby kefkou. V hoteloch bývajú tiež k dispozícii mini balenia sprchových gélov, šampónov či mydiel. Ak ste počas vašej návštevy produkty načali, ale neminuli ste všetko, vezmite si zvyšok so sebou. Príroda sa vám poďakuje, že neplytváte zdrojmi.

Ekologicky sa budete správať aj ak opakovane využijete hotelové uteráky. Po použití ich poriadne rozprestrite, aby sa preschli. Buďme úprimní, ani doma väčšina z nás nevymieňa uteráky každý deň, prečo by teda tomu malo tak byť inde? Ak uteráky použijete opakovane, taktiež znížite spotrebu vody pri ich častom praní.

Pozri aj: Najkrajšie chaty s čarovnou atmosférou – ako z rozprávky či iného sveta

cestovanie vlakom

Zdroj: Shutterstock®

Nákupy a stravovanie

Nakupujte čo najviac od lokálnych predajcov a snažte sa konzumovať čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny. Pri nákupe od miestnych vás môže hriať pocit, že jedlo, ktoré si vkladáte do úst nemuselo precestovať pol sveta, len preto, aby vás nasýtilo a pri jeho preprave vznikali emisie. Konzumáciou čerstvých produktov zase minimalizujete spotrebu energie potrebnej pri ich spracovaní. Nekupujte nič, čo by podporovalo obchod s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov. Na nákupy so sebou noste plátennú tašku, ktorú môžete opakovane použiť.

Fauna a flóra

Keď sa vyberiete do lesa, divokej prírody či potápať do mora, snažte sa nerušiť zvieratá, pre ktoré sú tieto miesta domovom. Nesprávajte sa neprimerane hlučne, nevybočujte z vyznačených trás a chodníkov. Netrhajte kvety ani inak neničte faunu. Žiaduce nie je ani kŕmiť zvieratá ľudskou potravou a pokúšať sa dotýkať voľne žijúcich živočíchov.

Nepodporujte lokálnych podnikateľov, ktorí vám za peniaze ponúknu fotku s opičkou či jazdu na slonovi. O takéto zvieratá je často zle postarané a sú držané v nevyhovujúcich podmienkach. Cena za takýto zážitok je skrátka privysoká, a tým nemyslíme našu peňaženku. Krásnym gestom, ako znížiť uhlíkovú stopu, je tiež pomôcť budovať nový les na miestach zničených požiarom či víchricou. Existuje množstvo iniciatív, ktoré s nadšením privítajú dobrovoľníkov.

Kamkoľvek prídete, snažte sa ku všetkému pristupovať s rešpektom a úctou. Nezabúdajte, že príroda tu bola dávno pred nami a bude tu aj po nás. Je len na nás, v akom stave ju zanecháme pre budúce generácie.

Prečítajte si: Poznáte výhody pestovania rastlín v kuchyni? Oceníte všetky!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE