Ako ušetriť na elektrine? Vyskúšajte naše tipy a peňaženka sa vám poďakuje!

Nemíňajte za energie viac, ako je nutné. Ušetriť na spotrebe energií môžete s veľkými investíciami, ale zároveň aj úplne bez peňazí! Dôležité je poznať predovšetkým spotrebu elektrickej energie vo vašej domácnosti. Ceny všetkých druhov energií totiž doslova vyleteli za poslednú dobu do neželaných výšin, ktoré pociťujeme všetci a bez rozdielu.

A spolu s rastúcimi výdavkami za potraviny, služby, nájmy a splátky hypoték po fixácii úrokov začínajú nutné výdavky čoraz viac ukrajovať z rodinných rozpočtov ľudí na celom Slovensku. Otázka znie – čo s tým?

Okrem úsporných opatrení sa môžete spoľahnúť dlhodobo iba sami na seba. Inšpirujte sa preto našimi tipmi, ako zabojovať proti navyšovaniu cien a ako ušetriť práve na elektrine.

Používajte LED žiarovky

Pri nástupe prvých úsporných žiaroviek na ne veľa ľudí rýchlo zanevrelo, a to predovšetkým pre ich cenu.

Našťastie, táto doba je už preč a aj LED žiarovky našli svoje uplatnenie v mnohých domácnostiach. Prečo?

  • Dnešné LED žiarovky totiž môžu svietiť rovnako pekne ako klasické žiarovky. Na trhu sú na výber žiarovky s teplým, prirodzeným či chladným svetlom. 
  • Cena je prístupnejšia a ich životnosť je naozaj výborná.
  • Bez problémov zoženiete náhradu 40 W, 60 W, 100 W a podobne.
  • A to všetko iba za zlomok spotreby elektrickej energie! Tak napríklad populárnej šesťdesiatke spravidla odpovedá 10 W LED žiarovka.

Ušetriť na osvetlení vám pomôžu aj moderné inteligentné vychytávky, ako napríklad smart osvetlenie. Pomocou smartfónu môžete ovládať svetlá vo vašom dome aj na diaľku, nastaviť časovač či dokonca meniť farbu osvetlenia a podobne.

Odporúčame: Kožený nábytok: Ako ho správne čistiť?

ako ušetriť

Zdroj: Depositphotos

Neprekrývajte radiátory

Radiátory neprekrývajte závesmi, nesušte na nich bielizeň a ani ich neschovávajte za nábytok. Záclonou siahajúcou po parapetnú dosku usmerníte prúdenie tepla v miestnosti, čím ušetríte až 25 % energie!

Počas svojej neprítomnosti, v dome či v byte, kúrenie nikdy nevypínajte. Naopak, iba znížte teplotu a vždy zachovajte temperovanie miestností.

Sledujte energetické štítky spotrebičov

Nové značenia energetických štítkov platia od marca 2021, ale až do decembra 2021 sa ešte mohli dopredávať aj skôr vyrábané spotrebiče ešte s pôvodným značením – napríklad A+++. Aktuálne označenia sú v rozmedzí A – G.

Pri nákupe spotrebičov si vždy skontrolujte konkrétne údaje o spotrebe, ktoré nájdete na energetickom štítku.

Chladničku používajte správne

Aby ste ušetrili, je potrebné mrazničku a chladničku pravidelne odmrazovať. Dnes však nájdete na trhu aj obľúbené modely s technológiou No Frost, ktorá vás tejto povinnosti účinne zbaví.

Peniažky však môžete ušetriť aj týmito krokmi:

  • nechajte jedlo vychladnúť, kým ho dáte do chladničky – spotrebuje tak menej elektriny a zamedzíte aj prípadnému vzniku plesní,
  • nenechávajte dvere chladničky otvorené,
  • občas vysajte prach z chladiaceho roštu na zadnej strane spotrebiča,
  • utrite tesnenie.

Neprehliadnite: Plesnivý chlieb: Viete, čo s ním? Iba jedno riešenie je správne!

biele spotrebiče

Zdroj: Depositphotos

Vyhnite sa kúreniu elektrinou

Kúrenie elektrinou je totiž naozaj veľmi drahé. Ak je to čo i len trochu možné, skúste prejsť na kúrenie plynom alebo drevom. Avšak POZOR, ani v tomto prípade prvotné investície nie sú malé.

Na jeseň v rodinnom domčeku často stačí len krb. A malý radiátor, aj keď má vyššiu spotrebu, sa hodí zväčša už iba ako poistka pre každý prípad.

Vo všeobecnosti platí, že aby ste ušetrili, stačí znížiť teplotu v každej miestnosti o 1 °C. Prílišné kúrenie môže navyše vysušovať vzduch, čo vytvára priaznivé podmienky na šírenie vírusov a alergénov.

Nezabudnite na nabíjačky!

Vedeli ste, že nabíjačky si ťahajú elektrickú energiu zo siete aj vtedy, keď v nich telefón nie je zapojený? Ale pozor! Nejde iba o nabíjačky na mobilné telefóny, ale aj o nabíjačku na:

  • notebook
  • elektrickú zubnú kefku, 
  • tablet,
  • hodinky a podobne.

Pri všetkých to funguje rovnako – akonáhle odpojíte zariadenie z nabíjačky, vyberte zo zásuvky aj samotnú nabíjačku. Ročne vám tento nenápadný úkon dokáže ušetriť nemalé peniaze.  

Odporúčame aj: Biologický vek: Čo znamená a ako si ho správne vypočítať?

nabíjačka na telefón

Zdroj: Depositphotos

Ďalšie rýchle tipy na šetrenie elektriny

Niekedy sa podarí šetriť elektrickú energiu aj vďaka zdanlivým maličkostiam ako:

  • uspávajte svoj stolný počítač,
  • snažte sa maximálne využívať tzv. nočný prúd – možno to neviete, ale v určitých časoch platíte za elektrinu menej,
  • kúpte si smart zásuvku, ktorá dokáže naplánovať rozvrh zapínania,
  • drobnou úsporou môže byť aj použitie vhodného riadu – meď a oceľ drží teplo lepšie než smalt, pričom aj prehnuté dno znižuje prenos tepla,
  • nepoužívajte mikrovlnnú rúru na rozmrazovanie potravín,
  • rýchlovarná kanvicu s nastaviteľnou teplotou vám ušetrí peniaze a neporušíte pravidlo, že čajové lístky sa nezalievajú vriacou vodou,
  • využívajte denné svetlo, pretože je zbytočné svietiť aj cez deň – radšej vytiahnite žalúzie a nechajte prúdiť k vám domov denné svetlo,
  • využivanie klimatizácie v horúčavách sa naučte optimalizovať. Výhodou je, že nové modely viete ovládať na diaľku pomocou mobilnej aplikácie a tak si spustiť klímu viete pol hodinku pred príchodom domov na vychladenie priestoru. Nemusí vám bežať v dobe, keď ste v práci, či niekam odbehnutí. 

Tip pre vás: Nebaví vás žehlenie? S moderným parným generátorom mu prídete na chuť.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE