Nezabudnite na zmenu času! Kedy prechádzame na letný čas?

Každoročný letný čas bol zavedený v Československu v roku 1979. K jeho zavedeniu prispela predovšetkým energetická kríza – ochladenie v januári 1979 spôsobilo výpadok v zásobovaní uhlím a nasledovali trojtýždňové uhoľné prázdniny. Od letného času sa očakávali energetické úspory.

V roku 1981 sa u nás ustálilo pravidlo, že letný čas sa začína posledný marcový víkend v noci zo soboty na nedeľu, konkrétne v nedeľu nadránom. Teda v čase, keď je vplyv zmeny času na pracovné aktivity minimálny.

Od roku 1996 je letný čas o jeden mesiac dlhší. Trvá až do posledného víkendu v októbri, čiže letný čas trvá sedem mesiacov, zatiaľ čo pred rokom 1996 trval iba šesť mesiacov.

Letný čas - áno či nie?

Letný čas má svoje klady aj zápory. Najvýznamnejším argumentom pre jeho zavedenie bolo lepšie využitie slnečného svetla a menšia spotreba energie. Momentálne má však letný čas už veľa odporcov, nakoľko šetrenie energie využívanej na svietenie je už zanedbateľné.

Medzi nevýhody patrí napríklad aj:

  • chaos v období zmeny časov, s ktorým sa spája meškanie vlakov a dopravné nehody,
  • zdravotné problémy niektorých ľudí spôsobené narušením ustáleného rytmu striedania bdenia a spánku.

Prejavom zmeny rytmu u citlivých ľudí môže byť:

  • nervozita,
  • migréna,
  • bolesť žalúdka,
  • poruchy spánku.

Odporúčame: Dámska móda a typy postáv: Pozor na tieto kúsky! Zbytočne vám pridajú na kilách

letný čas

Zdroj: Depositphotos

Zmena času

Príchodom jari sa prechádza zo zimného času na ten letný, pričom výnimkou nebude ani tento rok. Kedy presne ale dôjde k zmene času? Buďte pripravení, aby vás nič neprekvapilo!

Kedy prejdeme na letný čas?

Zmena času na letný sa uskutoční:

  • 26. marca (nedeľa) kedy si o 2.00 hod. posunieme čas na 3.00 hod., noc tak bude o hodinu kratšia. 

V praxi to znamená, že si pospíme o hodinu kratšie. Následné vstávanie počas ďalších dní tak môže byť pre viacerých problémom. A to aj pre menšie deti, ktoré si ťažko zvykajú na túto, pre mnohých nepríjemnú zmenu.

Zmena času na letný prináša ale aj jednu výhodu:

  • poobedia budú čoraz dlhšie a teplejšie.

Neprehliadnite: Má číslo domu vplyv na váš život? Podľa numerológie určite áno!

čas

Zdroj: Depositphotos

Ako dlho ešte budeme mať letný čas?

Zmena času je na pôde Európskej únie veľmi diskutovanou témou. Mnohí občania Európy by privítali zrušenie striedania času, k tomu ale tak skoro nepríde.

Aj keď dohoda ohľadom zrušenia zmeny času bola už v Európskej únii takmer „na spadnutie", nakoniec z toho vzišlo a žiadna takáto dohoda sa neschválila.

Dôvodom bolo akútne riešenie pandemickej situácie v súvislosti s ochorením Covid-19, ktorá tému ohľadom zmeny času odsunula na vedľajšiu koľaj. 

Táto téma sa v Európskej únii opäť nastolí až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane. Meniť čas dvakrát do roka si tak budeme ešte minimálne 4 roky, ak nie oveľa dlhšie.

Odporúčame aj: Manželstvo: Čo hovorí váš manželský horoskop o vašej spoločnej budúcnosti?

 

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE