Polohy pri spánku s partnerom - čo prezrádzajú o vašom vzťahu?

Polohy pri spánku s partnerom sa často vyberajú na základe toho, či sa v danom momente spánku vzájomne cítite pohodlne. Dokonca existujú aj viaceré výskumy, ktoré naznačujú, že polohy a vzorce spánku páru môžu poskytnúť určitý pohľad na zdravie ich vzťahu.

Spať vedľa seba v počiatočných fázach vzťahu nemusí byť pre každého úplne pohodlné. Nakoniec môžete vy alebo váš partner začať tráviť viac času tým, že budete chcieť svoj vlastný priestor v posteli namiesto toho, aby ste sa k sebe iba túlili.

Niektorí ľudia sa dokonca obávajú, že tento posun naznačuje, že niečo vo vzťahu nemusí byť v poriadku.

Polohy pri spánku s partnerom

Spánok s partnerom môže pozitívne ovplyvniť vaše duševné zdravie, ako aj celkovú psychickú pohodu. Intimita medzi pármi presahuje sex a keď spíte so svojím partnerom, vaše srdcové rytmy sa synchronizujú.

Navyše, fyzický dotyk môže vyvolať uvoľnenie oxytocínu, ktorý je upokojujúci, a vďaka tomu sa budete cítiť menej vystresovaní a viac šťastní. Spánok s partnerom môže tiež zlepšiť váš samotný spánok. Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že spoločné spanie s partnerom zvyšuje REM spánok.

Odporúčame: Poloha v spánku a jej vplyv na zdravie: Toto môže spôsobiť!

polohy pri spánku s partnerom

Zdroj: Depositphotos

Spánok

Zdieľanie postele s partnerom môže byť prejavom intimity počas prvých mesiacov vo vzťahu. Avšak, spánok s partnerom môže ovplyvniť aj zdravie vášho vzťahu. Problémy so spánkom a problémy vo vzťahoch majú tendenciu sledovať podobné vzorce v časoch výrazného stresu vo vzťahu.

Spanie s partnerom môže znamenať, že spíte v polohe, ktorá je pre vás nová a odlišná. Dospelí majú tendenciu meniť polohy spánku počas noci.

Spáči vo všeobecnosti trávia:

  • 54 % času na ich boku,
  • viac ako 37 % noci spia na chrbte a
  • 7 % spia na bruchu.

Ak zdieľanie postele obmedzuje vaše pohyby a bráni vám pohybovať sa medzi pohodlnými polohami, môže sa vyskytnúť stuhnutosť a bolesť po prebudení.

Polohy pri spánku vo dvojici

To, ako si vedľa svojho partnera v posteli ľahnete, ako zaspávate a ako spíte, môže skutočne napovedať veľmi veľa nielen o vás, ale aj o vašom vzťahu. Spánok je totiž pre naše telo úplne prirodzená vec, počas ktorej sa nedokážeme kontrolovať, a preto sa z neho dá všeličo vyčítať. Ako ste na tom vy?

Poloha „LYŽIČKY"

Klasickou spánkovou polohou pre romantických partnerov je poloha lyžičky, pri ktorej obaja partneri spia na boku, pričom jeden smeruje k chrbtu druhého partnera. To, ako blízko ste vy a váš partner „na lyžičky", môže vypovedať viac ako samotná poloha.

Vedci zistili, že čím ďalej od seba pár spí, tým je medzi nimi menej blízky vzťah. Ak sa vy a váš partner v tejto polohe pevne zovierate, môže to naznačovať blízkosť vzťahu.

Počas teplejších mesiacov to však môže byť pre niekoho príliš nepríjemné. Ak chcete intímnu polohu pri spánku, pri ktorej sa nebudete prehrievať, môžete skúsiť spať oddelene, ale tvárou k sebe. V tejto polohe sa môžete namiesto objatia zľahka dotknúť rúk toho druhého.

Poloha „SLOBODA"

Keď partneri spia chrbtom k sebe, obaja ležia na boku, ale otočení opačným smerom. Názov tejto spánkovej polohy závisí od toho, či sa telá dotýkajú alebo nie.

  • Keď sa dotýkajú, táto spánková poloha párov sa nazýva milovaná poloha.
  • Keď sa telá nedotýkajú, nazýva sa to poloha slobody.

Ak jeden z partnerov spí v polohe plodu, môže to znamenať, že pociťuje úzkosť alebo citlivosť. Ak je to tak, môže vám pomôcť vyhradiť si päť minút pred spaním, aby ste sa spojili a vyriešili akékoľvek obavy.

Spánok chrbtom k sebe môže tiež znamenať pohodlie a bezpečnosť vo vašom vzťahu a to, že nepotrebujete neustály dotyk, aby ste sa cítili byť vo vzťahu v poriadku.

Poloha na bruchu

Spánková poloha na bruchu sa vzťahuje na oboch partnerov spiacich na bruchu, zvyčajne niekoľko alebo viac centimetrov od seba bez objatia. Táto poloha v spánku môže naznačovať úzkosť alebo nedostatok intimity vo vzťahu.

Ak vy a váš partner pravidelne spíte na bruchu a počas bdenia zažívate napätie, môže byť užitočné mať otvorenú a úprimnú diskusiu o dynamike vášho vzťahu. Tieto významy však môžu byť nepresné, ak ide o prirodzenú polohu pri spánku pre jedného alebo oboch partnerov.

Zatiaľ čo spánok na bruchu môže pomôcť znížiť chrápanie, zvyčajný spánok v tejto polohe by mohol zvýšiť napätie v dolnej časti chrbta a krku.

Poloha „TVÁROU V TVÁR"

Partneri, ktorí spia tvárou v tvár v tesnej blízkosti seba, ležia niekoľko centimetrov od seba alebo sa časti ich tela dotýkajú. Táto poloha sa môže podpísať ako pod ich pohodlie a náklonnosť vo vzťahu, tak aj pod ich vzájomný rešpekt.

Spánok tvárou v tvár nemusí byť ideálny pre tých, ktorí uprednostňujú spánok na chrbte, na bruchu alebo sa v noci ľahko prehrievajú. Táto poloha by mohla byť najvhodnejšia pre počiatočné fázy zaspávania. Telesné teploty je možné regulovať spánkom s miernym odstupom medzi partnermi.

Poloha „CLIFFHANGERS"

Keď vy a váš partner spíte na opačnej strane postele, čo najďalej od seba, môže to znamenať prerušenie vzťahu. Možno ste sa nedávno pohádali alebo nezhodli. Urobte si čas na vzájomný rozhovor, pretože upokojenie sa považuje za vhodný spôsob, ako pristúpiť k akémukoľvek zlomu vo vzťahu.

Spánok v polohe „cliffhanger" má ale aj praktické vysvetlenie. Táto poloha je s najväčšou pravdepodobnosťou najlepšou voľbou teploty pre páry, ktoré spia v horúcom prostredí.

Poloha „MILENECKÝ UZOL"

Spánok prepletený s vaším partnerom, nazývaný aj milenecký uzol, je intímna poloha pri spánku, ktorá zahŕňa spanie tvárou v tvár v objatí s prepletenými nohami.

  • Mohlo by to naznačovať, že ste si so svojím partnerom mimoriadne blízki.
  • Môže to tiež znamenať, že ste v ranom štádiu vášho vzťahu a užívate si proces spájania sa.

Táto poloha sa ale môže stať časom nepohodlnou, nakoľko môže dokonca viesť k znecitliveniu končatín. Výsledkom je, že mnoho párov uprednostňuje zostať v tejto polohe iba desať minút, kým sa „presunú" do inej polohy.

Hlava na ramene

Ležať s hlavou na ramene partnera, keď leží na chrbte s pažou okolo vás, nie je len blízkosťou, ale aj ochranou. Možno k tejto polohe tiahnete kvôli stresu a váš partner vás podvedome drží blízko, aby ste sa cítili bezpečne a chránení.

POZOR, pretože táto poloha často narúša zarovnanie chrbtice, môže to mať za následok bolesť krku alebo necitlivosť v rukách. V dôsledku toho táto poloha nemusí byť tou ideálnou možnosťou pre celonočný spánok.

Neprehliadnite: Ideálna dĺžka spánku podľa vedcov: Spíte dostatočne veľa?

spánok

Zdroj: Depositphotos

Ako zlepšiť spánok so svojim partnerom?

Ľudia často ako problém uvádzajú nočné prebúdzanie v dôsledku hádzania sa alebo otáčania sa svojho partnera.

  • Poruchy spánku môžu byť spôsobené rôznymi problémami – napríklad aj starý matrac môže byť jedným z nich.
  • Nové obliečky a nové vankúše vám tiež môžu pomôcť cítiť sa pohodlnejšie a rýchlejšie zaspať.
  • Vyskúšanie iných pomôcok na spanie, ako sú štuple do uší alebo maska na oči, vám a vášmu partnerovi môže pomôcť spoločne sa dobre vyspať. 

Zatiaľ čo súčasný spoločenský predpoklad je, že páry spia spolu, spanie oddelene môže pre niektorých fungovať lepšie.

Porozprávajte sa so svojím partnerom o tom, v akom type usporiadania spánku sa cíti najpohodlnejšie, a nechajte priestor pre nezvyčajné alebo nové spôsoby, ako pristupovať k spánku vo dvojici.

Možno nájdete riešenie, vďaka ktorému sa obaja budete cítiť viac oddýchnutí a vyspatí, ako keby ste spali v jednej posteli.

Odporúčame aj: Masturbácia a jej 6 benefitov: Odhaľte s nami všetky tajomstvá!

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE